Eltörölték a szerelmesek napját Üzbegisztánban

Vágólapra másolva!
Helyette ezentúl Dzsingisz kán leszármazottjára kell emlékezni február 14-én. Az üzbég fiatalok felháborodtak az ünnep eltörlésén, ugyanis emiatt elmarad a népszerű üzbég énekesnő, Rajhon koncertje is.
Vágólapra másolva!

Nem lesz többet Bálint-nap Üzbegisztánban: a közép-ázsiai ország hatóságai úgy döntöttek, az ország kultúrájától idegen ünnep helyett inkább egy helyi történelmi személy, Babur mogul születésnapjáról fognak megemlékezni február 14-én.

A Bálint-nap eltörléséről az oktatási minisztérium felvilágosításért és az értékek megőrzéséért felelős hivatala adott ki egy határozatot, amely előírja, hogy február 14-én ezentúl a Dzsingisz kán leszármazottjának tartott Babur mogul emléke előtt kell tisztelegni felolvasásokkal és versekkel. Az új ünnep szellemében a hatóságok már idén betiltottak több, a Valentin-naphoz köthető programot is, köztük a népszerű üzbég énekesnő, Rajhon koncertjét is.

A döntést vegyesen fogadták az üzbégek. Az amerikai ünnepet egyfajta új hagyománynak tartó fiatalok számára nagy csalódást okozott, hogy az intézkedés miatt elmarad kedvenc énekesnőjük szokásos Valentin-napi koncertje. "Nevetséges. Tíz éve tart koncertet ezen a napon Rajhon, és most betiltották, mintha valakinek hirtelen eszébe jutott volna, miről is van szó" - mondta a BBC-nek Dzsaszúr Hamrajev helyi újságíró. "Nem kellene egy ilyen napot nemzeti ünneppé változtatni, mert ez megosztja az embereket" - tette hozzá.

Mások viszont úgy vélik, a minisztérium jó döntést hozott, és a koncert betiltása is jogos volt. "Miért ünnepelnénk egy ilyen mesterkélt, súlytalan ünnepet? Nem illik sem a történelmünkhöz, sem a mentalitásunkhoz" - mondta egy férfi.