Gyanús iráni szál után nyomoznak a bangkoki robbantás után

Vágólapra másolva!
Egy iráni férfi hozott működésbe több robbanószerkezetet a thaiföldi fővárosban, egy nappal az után, hogy Újdelhiben és Tbilisziben is izraeli diplomatákra támadtak. Az izraeli védelmi miniszter szerint összehangolt támadássorozatról van szó.
Vágólapra másolva!

Egy iráni férfi több robbanószerkezetet hozott működésbe Bangkokban, és közben súlyosan megsebesült. A nála talált útlevél szerint a férfi Szaeid Moradi iráni állampolgár. Előzőleg, a lakásban, ahol ő és két másik férfi élt, robbanás történt, ezért a rendőrség a lakók nyomába eredt.

Moradi menekülés közben egy taxi elé hajított egy robbanószerkezetet, mert az nem állt meg, amikor leintette. A jármű sofőrje könnyebben megsérült. A férfi ezután az őt letartóztatni akaró rendőrökre dobott gránátot, de az túl korán robbant fel, és leszakította az egyik lábát.

A robbanások a város diplomáciai negyedétől távol történtek. A rendőrség átkutatta Szaeid Moradi bérelt lakását, és robbanószert talált. Később egy szóvivő közölte, hogy figyelmeztetést kaptak olyan helyszíneken készülő merényletekről, ahol sok turista fordul meg, de pontosabb részleteket nem tudtak meg.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint a támadás mögött Irán áll, és figyelmeztetett, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezetekkel együtt veszélybe sodorja a térség és a világ stabilitását. A zsidó állam kormánya az előző nap is Iránt tette felelőssé egy izraeli diplomaták ellen elkövetett újdelhi merényletért és egy Tbilisziben megkísérelt támadásért. Irán azonban tagadta a vádakat. Barak vasárnap maga is Bangkokban járt.

A BBC szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy a támadók kit vagy kiket akartak célba venni, de az időzítés és az iráni kapcsolat is táplálja a gyanút, hogy összehangolt támadássorozatról van szó.

A thaiföldi hatóságok közölték, hogy letartóztattak egy iráni férfit a bangkoki repülőtéren, de az egyelőre nem világos, hogy a férfi egyike-e annak a két gyanúsítottnak, akit keresnek. Yingluck Shinawatra miniszterelnök nyugalomra intette az embereket. Az Egyesült Államok a múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy Bangkokban támadások várhatók.