Szabad választást ígér Szíriában Oroszország

Vágólapra másolva!
Moszkva szerint a szíriai hatóságok hamarosan népszavazást írnak ki az ország új alkotmányáról, amelynek elfogadása utat nyit a szabad, többpárti választások előtt.
Vágólapra másolva!

Egy új szíriai alkotmányról és az abból fakadó szabad választásokról beszélt az orosz külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden Moszkvában. Marija Zaharova szerint az új alkotmány elfogadását követő szíriai választások megfelelnek majd a demokratikus normáknak, átláthatóak lesznek.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap Damaszkuszban fogadta az ország új alkotmányát előkészítő bizottság tagjait, akik átadták az államfőnek az általuk kidolgozott tervezetet.

A szóvivő szerint Oroszország továbbra is egyeztet az Arab Ligával. "Figyelmesen tanulmányozni fogjuk az Arab Liga tanácsa által hozott döntéseket, változatlanul elvi álláspontunkra építve: mielőbb véget kell vetni mindenfajta erőszaknak, előzetes feltételek nélküli átfogó, a szíriai erők közötti párbeszédre van szükség, tiszteletben kel tartani Szíria szuverenitását, és meg kell akadályozni a külföldi beavatkozást az ország belügyeibe" - mondta az orosz diplomata.

Egy hete, február 7-én Damaszkuszban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ígéretet kapott a szíriai elnöktől arra, hogy véget vetnek a hónapok óta tartó vérontásnak. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pedig a látogatás után úgy nyilatkozott Moszkvában, hogy a nemzetközi közösségnek lehetőséget kell adnia Szíria népének, hogy önállóan döntsön a saját sorsáról, és ezzel egyben az ENSZ BT Szíriáról szóló határozattervezetének orosz vétójának védelmére is kelt. "Nem viselkedhetünk úgy, mint elefánt a porcelánboltban; meg kell adnunk az embereknek azt a lehetőséget, hogy önállóan döntsenek a saját sorsukról" - mondta az orosz vezető.