Ellentmondásos hírek jelentek meg az iráni olajexport leállításáról

Vágólapra másolva!
Az iráni olajügyi minisztérium cáfolta, hogy Teherán leállította az olajexportot hat uniós tagországba. A hírt az angol nyelvű iráni állami tévé adta közre, az iráni olajügyi minisztérium szerint azonban egy ilyen döntést a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács jelentene be.
Vágólapra másolva!

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra - jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán. Az iráni olajügyi minisztérium később azonban cáfolta ezt. A minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, amennyiben ilyen döntés született volna, azt a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács jelentené be.

A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés. A Brent északi-tengeri nyersolajfajta hordónkénti ára röviddel a bejelentés után 1 dollár emelkedéssel 118,35 dolláron állt.

Az EU 27 tagországa arról döntött korábban, hogy leállítja az iráni olajimportot júliustól az ország vitatott nukleáris programja miatt, amelynek a célja a Nyugat szerint nukleáris bombák létrehozása. Irán cáfolja az állítást. Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét néhány európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.