Öt év börtönt kértek Milánóban Berlusconira

Vágólapra másolva!
A volt olasz kormányfőt azzal vádolják, hogy 600 ezer dollárt fizetett egy brit ügyvédnek hamis tanúvallomásért és megvesztegette a pénzügyőrséget.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés vádjával öt év börtönt kértek Silvio Berlusconira milánói ügyészek szerdán - írja internetes oldalán a BBC. A volt olasz kormányfőt azzal vádolják, hogy hatszázezer dollárt, (mintegy 133 millió forintot fizetett) David Mills brit ügyvédnek azért, hogy 1996-ban hamis tanúvallomást tegyen két olaszországi perben, amelyekben Berlusconit korrupcióval vádolták.

Az első eljárásban azzal vádolták Berlusconit, hogy All Iberian nevű offshore-cégen keresztül törvénytelenül finanszírozta a Bettino Craxi vezette szocialista pártot. A másik perben Berlusconit a pénzügyőrség megvesztegetésével vádolták. Bizonyítékok hiányában, illetve Mills vallomásával mindkét per eredménytelenül zárult.

Millst hamis tanúzásért 2010-ben elítélték, de az olasz semmítőszék elévülés miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A most zajló Berlusconi-perben ismét meghallgatott brit ügyvéd azt hangoztatta, hogy a pénz nem Berlusconitól érkezett, hanem egy nápolyi örökségi ügyben kapta. A Londonból videón keresztül nyilatkozó Mills a meghallgatás során kétszer rosszul lett, és megszakította vallomását.

Még ha bűnösnek is találják, az ügy olyan régóta húzódik, hogy a 75 éves Berlusconi várhatóan nem fog börtönbe vonulni.

Berlusconi tavaly novemberben mondott le a miniszterelnöki posztról, miután az olasz parlament felsőháza rábólintott egy megszorító csomagra, amelynek célja az euróválságban rendkívül rosszul teljesítő olasz gazdaság miatt ideges piacok megnyugtatása.