Egy dühös elítélt gyújtotta föl a hondurasi börtönt

Vágólapra másolva!
Közel 400 ember vesztette életét a szerdai hondurasi börtöntűzben, hírügynökségi jelentések szerint a tüzet a börtön egyik lakója okozta, aki dühös volt, amiért nem tudott ügyéről tárgyalni a helyi kormányzóval.
Vágólapra másolva!

A börtön lakóinak közel fele életét vesztette a szerdai börtöntűzben Hondurasban - írja az amerikai AP hírügynökség. A hivatalos adatok szerint 856-an tartózkodtak a börtönben, közülük legalább 358-an életüket vesztették, de többeket ápolnak súlyos sérüléssel kórházban, a hatóságok a halottak számának növekedésére számítanak.

Az AP úgy tudja, hogy a tüzet a börtön egyik lakója okozta. A hírügynökség információi szerint a gyújtogató többször is figyelmeztette az őröket, hogy fel fogja gyújtani a celláját, amennyiben nem beszélhet az állam kormányzójával. Néhány perccel az után, hogy a férfi felgyújtotta a matracát, a tűzoltók a helyszínre érkeztek, azonban az őrök közel 30 percig nem engedték be őket a börtönbe, mivel azt gondolták, hogy a börtönből kiszűrődő kiáltások valójában egy börtönlázadás miatt vannak. Az AP úgy tudja, hogy miután az őrök beengedték a mentőcsapatokat, a tűzoltók nem találtak senkit az épületen belül, aki kulcsot tudott volna adni nekik a cellákhoz.

Forrás: AFP/Orlando Sierra
A hatóság munkatársai szállítják el a zsákokba csomagolt holttesteket a hondurasi börtönből

A börtön 856 lakójának nagyjából a fele még bírósági tárgyalása előtt állt, nagy részüket azzal gyanúsították, hogy egy banda tagjai. A börtönben hivatalosan csak 500 rabot tarthattak volna fogva - írja az AP. A börtöntűz idején mindössze 12 őr teljesített szolgálatot. A leégett börtönben az AP szerint nem volt egészségügyi központ, és a rabok ellátására mindössze napi egy dollárt költöttek. A hírügynökség úgy tudja, hogy a szigorú hondurasi bandaellenes törvények miatt akár akkor is börtönbe kerülhetett valaki gyanúsítottként, ha volt egy tetoválása.

A hírügynökség jelentésében néhány túlélő beszámolójából is idéz, akik falakon másztak keresztül, és a tetőt megbontva jutottak ki a börtönből. Elmondásuk szerint többen a saját cellájukban égtek halálra, testük ráégett a rácsokra, de volt olyan is, aki menekülés közben, a tető közelében vesztette életét. A mentőcsapatok több holttestet találtak a zuhanyzók közelében, a börtön néhány lakója a mosdóba húzódott, és megnyitották a csapokat, hogy így állítsák meg a tüzet - írja az AP. A hírügynökség idéz egy szakértőt is, aki szerint mindennaposak a kisebb tűzesetek a hondurasi börtönökben, "van, aki így akarja felhívni magára a figyelmet, van, aki így akar megtámadni másokat, de olyan is akad, aki csak szeret gyújtogatni".