A német államfő kiadatását kéri a hannoveri államügyészség

Vágólapra másolva!
A német parlament, a Bundestag kezébe került a döntés arról, hogy induljon-e büntetőjogi eljárás a német államfő ellen. A hannoveri államügyészség ugyanis kezdeményezte a hivatali visszaéléssel vádolt Christian Wulff mentelmi jogának felfüggesztését.
Vágólapra másolva!

A hannoveri államügyészség kezdeményezi Christian Wulff államfő mentelmi jogának feloldását - közölte a hivatal csütörtök este.

Az ügyészség kezdeményezése után a német parlamentnek, a Bundestagnak kell döntenie, hogy indulhat-e Wulff ellen büntetőjogi eljárás.

A hannoveri ügyészség a csütörtök esti közlemény szerint újabb dokumentumok és sajtójelentések kiértékelése alapján arra a következtetésre jutott: fennáll a "kezdeti gyanúja" annak, hogy Wulff előnyökben részesült és mást előnyökhöz juttatott.

Németországban az államelnöknek - a tartományi és szövetségi képviselőkhöz hasonlóan - alkotmányban garantált mentelmi joga van. Amennyiben a Bundestag beleegyezne a mentelmi jog feloldásába, Wulff lenne az első német államfő, aki ellen hivatali ideje alatt nyomozás indul.

A német államfő hetek óta vádaskodások kereszttüzében áll egyes, vagyonos vállalkozókhoz fűződő kapcsolatai, köztük egy közreműködésükkel még alsó-szászországi miniszterelnöksége idején, 2003 és 2010 között felvett kedvezményes házvásárlási kölcsön, valamint olcsón lízingelt autók és ingyen vakációk miatt.

Decemberben a BBC írt az elnök 2008-ban felvett félmillió eurós magánkölcsönéről, amelyet 4 százalékos kamatra írt alá Edith Geerkensszel, egy tehetős üzletember feleségével. Wulff akkoriban tagadta, hogy bármilyen üzleti kapcsolata lett volna a vállalkozóval vagy feleségével, később azonban kiderült, hogy 2009-ben a Wulff-házaspár Floridában nyaralt, Egon Geerkens villájában.

Az államfőről később az is kiderült, hogy megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját illetve a lap róla szóló íráson dolgozó újságíróját.

A botrányok ellenére Wulff többször kijelentette, hogy nem mond le hivataláról.

A német elnök botrányairól szóló összes cikket elolvashatja itt.