A Pentagon tízezer katonát von ki Németországból

Vágólapra másolva!
Közel tízezer Németországban állomásozó amerikai katonát hív vissza a Pentagon az Egyesült Államokba. A német védelmi miniszter szerint a Németországban állomásozó amerikai hadsereg a mennyiség felől a minőség irányába mozdul el.
Vágólapra másolva!

A Pentagon az amerikai haderő átszervezésének keretében mintegy 10 ezer katonát von majd ki Európából - közölte pénteken a The Wall Street Journal. Az amerikai hadsereg két páncélos dandárt von ki Németországból, egyet Baumholderből, egyet pedig Grafenwöhrből, és bezárja a V hadtest-parancsnokságot. Az Egyesült Államokba vezényelnek vissza két repülőszázadot is: egyet Spangdahlemből, egyet pedig Olaszországból.

Washington már korábban bejelentette, hogy kivonja a nehéztüzérséggel ellátott amerikai csapatok egy részét Európából, a kivonások hátterében a költségek csökkentését célzó törekvések állnak. A kivont csapatok a jövőben az Egyesült Államokban állomásoznak majd, nem pedig Európában.

Az amerikai, valamint a német védelmi miniszter, Leon Panetta és Thomas de Maiziére csütörtöki találkozója után Panetta elmondta, hogy a kivonások után továbbra is közel 40 ezer amerikai katona marad Németországban. A német védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok hadseregének részbeni távozása nem hoz komoly változást, "a Németországban állomásozó amerikai hadsereg a mennyiség felől a minőség irányába mozdul el". Összesen nagyjából 70 ezer amerikai katona szolgál Európában.