Kékre festik Kalkuttát

Vágólapra másolva!
Az új kormány "a határ a csillagos ég" mottóval nyert a választásokon, most pedig az ég kékjét szeretné viszontlátni az épületeken, felüljárókon és taxikon. Az ellenzék szerint a városnak komolyabb problémái vannak, mint a megfelelő színárnyalat kiválasztása.
Vágólapra másolva!

Kékre festik a kormányzati épületeket, a felüljárókat és a taxikat is Kalkuttában, sőt, a magánépületek tulajdonosait is erre kérik. Az intézkedést a nyugat-bengáli kormány vezetője, Mamata Banerjee rendelte el. A 14 milliós városban azért lesz minden égkék, mert az új kormány mottója az, hogy "a határ a csillagos ég" - érvelt a városfejlesztési miniszter.

Az elképzelést a kalkuttai polgármester is támogatja. "A kék szép szín, és a szemet is megnyugtatja" - mondta Sobhan Chatterjee.

Ez azonban nem győzte meg az ellenzéket és a sajtó egy részét sem, sőt, valószínűleg azokat a tulajdonosokat sem, akiknek a saját pénzükből kell átfesteniük az épületeiket. A sajtó azt veti a kormány szemére, hogy a város problémáinak a megoldása helyett a megfelelő színárnyalat kiválasztásán dolgozik.

Az egységes színezés ugyanakkor nem lenne egyedülálló Indiában. Az észak-indiai Dzsaipurt Rózsaszín Városként is emlegetik terrakotta színű épületei miatt. Néhány évvel ezelőtt rózsaszínre festették a bűnözésről hírhedt Aurangabad városát, hogy javítsák az emberek morálját és kedvét.