Rakétákkal lövik a szíriai lázadókat Homsznál

Vágólapra másolva!
Egy aktivista szerint eddig nem látott mértékű támadást indított a szíriai hadsereg a lázadók ellen Homsz városánál. Az ország több városában is tüntetnek, közben a szíriai elnök a civilek védelmének fontosságát hangsúlyozta egy találkozóján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 14 nap leghevesebb támadását indította a szíriai hadsereg pénteken a lázadók fellegvárának tartott Homsz városában - közölte egy ellenzéki fegyveres. Hádi Abdalláh, a szíriai felkelők általános bizottságának tagja azt monda az AFP-nek, hogy percenként négy rakéta csapódik be a területen.

Az aktivista hihetetlen mértékűnek nevezte a támadást, hozzátéve, hogy soha ilyet nem tapasztaltak korábban. A hadsereg négy városnegyedet vett ostrom alá, különböző hevességgel. Harci és felderítő repülőgépek is részt vettek a műveletben - tette hozzá. Egy a BBC-nek nyilatkozó homszi lakos szerint a szíriai hadsereg lakóházakat is bombáz. Elmondása szerint súlyos károkat szenvedett a város, és több ezer ember teljesen elvágva él a külvilágtól Homszban. "Vannak olyan területek, amiről semmit sem tudunk. Fogalmam sincs arról, mi történt a szüleimmel. Semmit sem hallottam róluk az elmúlt 14 napban" - mondta. A férfi arról is beszélt, hogy Bassár el-Aszad erői teljesen elvágták a várost a környező területektől, mint mondta se orvosi ellátás nincs, se élelem, a város lakói pedig nem hagyhatják el Homszt.

Csütörtök este 137:12 arányban, 17 ország tartózkodása mellett szavazott az ENSZ Közgyűlés annak a határozatnak az elfogadásáról, amely elítéli és lemondásra szólítja fel a szíriai rezsimet az emberi jogok megsértéséért. Oroszország és Kína, amely a Biztonsági Tanácsban korábban megvétózott egy hasonló határozattervezetet, ezúttal is nemmel szavazott, és Irán is csatlakozott hozzájuk.

A BBC beszámolója szerint Szíriában életét vesztette a New York Times 43 éves, Pulitzer-díjas tudósítója. A férfi asztmás volt, vélhetően egy allergiás reakció okozta a halálát.

Tüntetnek Aszad ellen, aki megvédené a civileket

Eközben több damaszkuszi negyedben, valamint a főváros környékén, illetve Deraa és Idlib tartomány számos városában vonultak utcára a rezsimellenes tüntetők. A damaszkuszi összecsapásoknak egy halálos áldozata és több sebesültje van. A fővárosban a kormányzati épületeket kordonnal védik, és több utcát lezártak a forgalom elől.

Bassár el-Aszad szíriai elnök pénteken Mulaj Uld Mohamed Lagdaf mauritániai miniszterelnökkel való találkozóján hangsúlyozta, hogy "az állam által levezényelt politikai reformoknak együtt kell járniuk a biztonság és a stabilitás helyreállítására tett lépésekkel, amelyek célja a civilek védelme". A mauritániai kormányfő is a stabilitás fontosságát emelte ki, ugyanakkor úgy véli, hogy "a jelenlegi események felmorzsolják Szíriát, és véget vetnek történelmi szerepének a térségben."

Lagdaf átadta Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök üzenetét a szíriai vezetőnek. Diplomáciai források szerint Abdelaziz szeretné meggyőzni Aszadot, hogy működjön együtt az Arab Ligával.