Lengyel politikusok füveztek a parlament előtt

A könnyű drogok legalizálásáért akcióztak lengyel politikusok. Szerintük az aktuális szabályozás idejétmúlt és téves. 

Füves cigit szívtak a marihuána legalizálásáért küzdő politikusok és aktivisták a lengyel parlament előtt pénteken; a megmozduláson többek között Janusz Palikot, a baloldali liberális Palikot Mozgalom vezetője és az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke is részt vett.

A sűrű hóesésben az összejövetelt szervező Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület tagjaival, több politikussal, művésszel és aktivistával a "Termeszd", "Szívjad", "Legalizáld" jelszavakat skandálva tüntetett az utcán. A varsói rendőrség szóvivője közölte, három személyt kábítószer-birtoklás miatt állítottak elő még a tüntetés előtt. Több mint száz, kisméretű, "szárított növényt" tartalmazó csomagot találtak náluk, amelyek tartalmát jelenleg laboratóriumban vizsgálják.

Az aktivisták képmutatásnak nevezik azt, hogy a legnagyobb vodkagyártó országban akár hároméves börtönbüntetésre ítélhetik a könnyű drogok használóit. A Palikot Mozgalom pénteken konferenciát is szervezett a szejmben (a lengyel parlament alsóháza) a gyógyterápiákban használható drogok legalizálásáról, amelyen Mateusz Klinowski jogász, a lengyel drogpolitikai hálózat tagja hangsúlyozta, hogy több európai országban elismerték és törvényesítették a marihuána gyógyhatását. Az aktuális törvényt idejétmúltnak és tévesnek ítélte. 

Lengyelországban a hatályos törvények szerint az ügyészség vagy a bíróság elállhat a büntetőeljárástól kis mennyiségű kábítószer saját felhasználása esetén, ha úgy ítélik meg, hogy a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.