Sikeres bypass-műtéten van túl a japán császár. A császári palota tájékoztatása szerint a 78 éves Akihito a műtét után továbbra is viszonylag aktív életet élhet.

Sikeres szívkoszorúér-áthidaló (bypass) műtétet hajtottak végre szombaton Akihito japán császáron - jelentette az NHK japán közszolgálati televízió. A 78 éves uralkodót az elmúlt évben szívproblémákkal kezelték, és orvosai a múlt héten úgy döntöttek, szüksége van egy éráthidaló szívműtétre. Akihitót, akit pénteken Micsiko császárné is elkísért a kórházba, a Tokiói Egyetemi Klinika orvosi csapata operálta meg.

A császári palota pénteki közleménye szerint a műtét hozzá fogja segíteni az uralkodót ahhoz, hogy továbbra is viszonylag tevékeny életet élhessen. Akihitónak az elmúlt években más egészségi problémákkal is meg kellett küzdenie: tavaly átesett egy könnyebb tüdőgyulladáson, 2003-ban pedig prosztatarákkal operálták.

Akihito 1989-ben, apja, Hirohito halála után lépett trónra. Az elmúlt két évtizedben azon fáradozott, hogy begyógyítsa az apja nevében Ázsiában folytatott japán hódító háború okozta sebeket és segítsen közelebb vinni a monarchiát az egyszerű állampolgárokhoz.