Kelemen: A magyar kormány is az RMDSZ kormányon maradását akarta

Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke saját megfogalmazása szerint a magyar kormány képviselőivel is egyeztetett, mielőtt eldőlt, hogy az RMDSZ marad az átalakult román kormányban.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a kormányzati szerepvállalás folytatásáról hozott döntése egybecsengett a magyar kormány sugallatával - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikussal a Krónika című erdélyi napilap közölt hétfőn interjút, amelyben Kelemen kifejtette, hogy Emil Boc volt román miniszterelnök lemondása után rögtön felhívták őt "a magyar kormány képviselői", akikkel konzultációt folytatott. Rámutatott: a magyar kormány nagyon tisztességesen járt el azzal, hogy konzultált az RMDSZ-szel.

Az elnök utalt arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek jó a viszonya Traian Basescu román államfővel, és a bukaresti ellenzék valódi célpontja nem Boc volt, hanem maga az államfő. Hozzátette: meghallgatta és figyelembe vette, amit a magyar kormány képviselői elmondtak, és ő közölte velük, hogy az RMDSZ racionálisan fog dönteni. Kelemen szerint "a kormányzati szerepvállalás folytatásáról szóló döntésük most egybeesett a magyarországi sugallattal".

Kelemen "a cinizmus tetejének" tartja, hogy Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke úgy nyilatkozott: az RMDSZ-nek nem kellett volna kormányon maradnia. A kisebbségi vezető szerint Toró is egészen pontosan ismeri, mi a magyar kormány véleménye erről a kérdésről.

Az RMDSZ elnöke Boc lemondásáról elmondta: a volt kormányfő idejében tájékoztatta az RMDSZ-t távozási szándékáról. Hozzátette: a szövetség azért támogatta az előre hozott választások kiírását, mert eredetileg úgy tűnt, hogy a Boc által vezetett fő kormányzati erőnek, a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) is megfelel ez, de végül ez utóbbiak nem értettek egyet ezzel a forgatókönyvvel, amit Basescu sem támogatott.