Nem tud mit kezdeni a törzsi harcokkal a líbiai vezetés

Vágólapra másolva!
Több mint egy hete tartanak a törzsi harcok Líbia délkeleti térségében. Líbia új vezetői elismerik, hogy a kormány nem elég erős ahhoz, hogy lefegyverezze a különféle milíciákat, amelyek megszállták a helyi önkormányzatokat, és a központi hatalom riválisaként viselkednek.
Vágólapra másolva!

Heves harcok folynak több mint egy hete Líbia délkeleti, sivatagi térségében, és már jóval több mint száz ember életét vesztette - közölték kedden helyi források. A Nemzetközi Vöröskereszt úgy tudja, hogy csak az elmúlt 24 óra alatt ötven civilt öltek meg a háborúskodásban. Az egymással harcoló al-zvija és tubu törzs régi riválisok, de a jelentésekből nem derül ki, hogy most mi robbantotta ki az összecsapásokat, amelyek Kufra oázisban kezdődtek 12-én.

A Vöröskereszt egyik mentőse szerint Kufra város rakéták és aknagránátok robbanásaitól és kézi lőfegyverekből leadott lövésektől hangos. Több száz család elmenekült észak felé - mondta. A tubuk vezetője, Isza Abdelmadzsid szerint ők már a Kadhafi-rendszerben is háttérbe voltak szorítva, most pedig ki akarják irtani őket. Az al-zvija szóvivője azt állította, hogy a város Csádból és Szudánból érkezett fegyveresek ellen harcol.

A hírügynökségi jelentésekre reagálva egy kormányszóvivő este bejelentette, hogy "erőket küldenek a helyszínre a város és a déli határok védelmében, és megakadályozzák külföldiek bejutását Líbiába". A szóvivő az áldozatok számáról szóló híreket nem tudta megerősíteni.

A 40 ezer lakosú Kufrán át vezetnek a sivatagi utak Egyiptom, Szudán és Csád felé, a város régóta a csempészet stratégiai pontjának számít. Egy tripoli forrás szerint, amikor Abdelmadzsidot megbízták a déli határok ellenőrzésével, a tubuk átvették az ellenőrzést a csempészet fölött is, és a zviják erre reagáltak. Líbia új vezetői elismerik, hogy a kormány nem elég erős a különféle milíciák lefegyverzéséhez, amelyek megszállták a helyi önkormányzatokat, és a központi hatalom riválisaként viselkednek. Musztafa Abdel Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke egy keddi interjúban kijelentette, hogy a régi rendszer hívei továbbra is fenyegetést jelentenek, és évekbe fog telni, amíg megbirkóznak a súlyos örökséggel, a korrupcióval és a gyanakvással. A politikus azt is beismerte, hogy már ők is követtek el hibákat.

A kormány este bejelentette, hogy két hetet ad a milíciáknak arra, hogy átadják a határátkelők ellenőrzését. "Minden határátkelő pontot, legyen az szárazföldi, tengeri vagy légi át kell adni a belügyminisztériumnak két héten belül" - hangzik a kormány internetes oldalára föltett közlemény. A főváros, Tripoli repülőterét például Zenten városából érkezett fegyveres tartják kézben - jegyzi meg az egyik jelentés.

A líbiai hadsereg vezetője közölte, hogy kormányzati csapatokat küldenek a Tripolitól mintegy kétezer kilométerre fekvő térségbe, ha a felek nem vetnek véget a harcoknak.

Az Amnesty International jogvédő szervezet a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a felfegyverzett milíciák már Líbia biztonságát és stabilitását veszélyeztetik.