Veszélyben van Lebegyev és Gorbacsov lapja

Vágólapra másolva!
A hatalommal szemben rendkívül kritikus Novaja Gazetánál likviditási problémák vannak, miután az egyik társtulajdonosának a bankjában hetek óta vizsgálódnak az ellenőrök. Az elnökválasztás előtt vizsgálatot indított az orosz ügyészség egy független televíziós állomás ellen is, a liberális Eho Moszkvinál pedig a többségi tulajdonos Gazprom váratlanul átalakította a rádió igazgatótanácsát.
Vágólapra másolva!

Likviditási problémákat okozott a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki folyóiratnak, hogy a hatóságok nagyszabású ellenőrzést indítottak az egyik társtulajdonos bankjában. Az egyik leggazdagabb orosz, Alekszandr Lebegyev tulajdonában álló Nemzeti Tartalékbank (NRB) összes fiókjában már két hete vizsgálódnak a jegybank ellenőrei, a múlt héten pénteken pedig a Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei kutatták át a pénzintézet székházát.

"Példátlan mértékű vizsgálatot folytat 130 ellenőr az NRB-nél, Lebegyev számláit befagyasztották" - mondta Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője az Eho Moszkvi című rádiónak. Lebegyev, valamint a folyóirat vezetői és újságírói kedden abban állapodtak meg, hogy egy hónapra felfüggesztik a bérek kifizetését, de a kiadvány továbbra is megjelenik.

A hatalommal szemben rendkívül kritikus médium három hetente jelenik meg, és részvényeinek 49 százaléka Lebegyev és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök közös tulajdonában van. A 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró ennél a kiadványnál dolgozott.

Alig több mint két héttel a március 4-i elnökválasztás előtt, múlt héten pénteken vizsgálatot indított az orosz ügyészség a Dozsgy nevű független televíziós állomás ellen annak kiderítésére, hogy külföldről finanszírozták-e az adónak a decemberi moszkvai ellenzéki tüntetésekről készített tudósításait. Előzőleg a liberális Eho Moszkvi jelentette be, hogy a többségi tulajdonos Gazprom váratlanul átalakította - feltehetően a Kremlnek tetsző módon - a rádió igazgatótanácsát. Korábban Putyin arról beszélt, hogy szerinte a rádióadó elfogult vele szemben, és külföldi érdekeket szolgál.

Gorbacsov szerint a tartalékbank megszállásának az a célja, hogy leállítsák a Novaja Gazeta finanszírozását. "Ez ismét azt mutatja, hogy a hatalom továbbra sem tudja lenyelni a szabad sajtót" - jelentette ki a politikus az Interfax hírügynökségnek.

Lebegyev maga is úgy látja, hogy a bankban folyó ellenőrzés az ellenzéki sajtótermékek és társadalmi alapítványok finanszírozásával áll összefüggésben. A BBC orosz nyelvű hírszolgálatának a milliárdos üzletember azt mondta, hogy az ellenőrzés miatt nem tudnak az üzleti tevékenységgel foglalkozni, így bevételeik sincsenek.