A tiltakozó tömegbe lőttek a rendőrök Kabulban

Vágólapra másolva!
Több százan tiltakoznak az afgán fővárosban a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetés miatt.
Vágólapra másolva!

Lövéseket adtak le a tüntetőkre szerdán Kabulban, ahol több százan tiltakoznak a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetés ellen. Feltehetően a helyszínre vezényelt rendőrök lőttek bele a tiltakozó tömegbe, és szemtanúk szerint többen megsebesültek. A tüntetők szembeszálltak a rendőrökkel, és gépkocsik ablakait zúzták be. A kabuli amerikai nagykövetséget lezárták, a diplomaták nem hagyhatják el a képviselet területét.

Szerdán nemcsak Kabulban, hanem a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban is tüntetés kezdődött a koránégetés ellen, jóllehet John Allen, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok parancsnoka töredelmesen bocsánatot kért érte, és a történtek kivizsgálását ígérte.

Nem ez az első botrány, amely miatt az amerikai vezetésnek és a nemzetközi szervezeteknek magyarázkodniuk kell. Az Egyesült Államoknak legutóbb politikai és diplomáciai csapást jelentett egy videó, amelyen négy amerikai tengerészgyalogos állja körbe agyonlőtt afgán férfiak holttestét, majd viccelődve, győzelemittasan levizelik őket.

Az Egyesült Államoknak azért is csapás ez, mert épp most indítaná be a béketárgyalásokat a tálibokkal, hogy 2014-ben kivonulhasson az országból.

A BBC meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, a koránokat azért kobozták el, mert azt gyanították, hogy a tálib foglyok üzenetek küldésére használták a könyveket. A könyveket a támaszpont szeméthamvasztójában égették el, az el szenesedett maradványokra bázison dolgozó afgánok bukkantak.

Közben kilenc afgán iskolás lány sebesült meg az ország keleti részén a NATO-erők egy helikoptertámadásában - közölte a helyi hatóságok egyik szóvivője. A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) helikoptere eddig tisztázatlan okból támadta meg a lányok iskoláját Nangarhar tartományban. Az ISAF egyik illetékese azt közölte az AFP-vel, hogy tudnak az esetről, de egyelőre nem áll rendelkezésükre információ az incidensről.

Az ISAF alig egy hete ismerte el, hogy egy légitámadásban nyolc afgán gyermeket öltek meg a hónap elején a közép-ázsiai ország keleti Kapisza tartományában. A biztonsági erő egyik illetékese azt állította, hogy úgy tűnt, a fiatalok fegyvert viselnek, emellett fenyegető módon közeledtek, az ISAF katonái ezért légi támogatást kértek a térségbe.