Pokolgépes támadássorozat söpört végig Irakon

robbantásos merényletek Irakban, pokolgépes támadássorozat, tűzoltók egy felrobbant autó mellett Kirkuk városban
Vágólapra másolva!
A robbantásoknak hatvan halálos áldozata van Bagdadban és más iraki városokban. Az amerikai csapatok tavaly decemberi kivonulása óta egyre több támadást követnek el Irakban.
Vágólapra másolva!

Pokolgépes robbantások sorozatát hajtották végre csütörtök reggel Bagdadban és más iraki városokban, az eddigi összesítések szerint a terrorcselekményeknek hatvan halottja és sok tucat sebesültje van.

Hírügynökségi beszámolók szerint Bagdadban legalább öt helyen robbant gépkocsiba rejtett pokolgép, és más fegyveres támadások is történtek, ezek összesen 22 ember halálát követelték. A legsúlyosabb támadás a jobbára síiták lakta belváros Karrada bevásárlónegyedében történt, ott kilenc ember halt meg, és 24 megsebesült. Az első jelentések szerint a támadások többsége rendőrségi célpontok ellen irányult.

Közben egymás után érkeztek a terrorcselekményekről szóló hírek az északi Szaláheddín és az ország középső részén fekvő Dijála tartományok városaiból is. Szaláheddín két városában, Bajdzsiban és a Dudzsailban egy-egy autóbombás támadást hajtottak végre, Baakúbában és környékén fegyveres támadások sorozatában és robbanóanyaggal megrakott gépkocsik detonációjában többen meghaltak és megsebesültek.

Irakban ez volt a legvéresebb merényletsorozat január 14-e óta, amikor a déli Bászrában egy öngyilkos merénylő 53 síita zarándokkal végzett.

A támadásokért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget. Az amerikai csapatok tavaly decemberi kivonulása óta egyre több támadást követnek el Irakban. A múlt héten 18 ember halt meg egy öngyilkos merényletben az iraki rendőrakadémia mellett Bagdadban.

Forrás: AFP/Khalil al-Murshidi
Takarítják az egyik bagdadi robbantás maradványait

A BBC bagdadi tudósítójának jelentése szerint a decemberi és januári támadások elkövetését az iraki al-Kaida vállalta magára. Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő szerint azonban az amerikai csapatok kivonulása óta tapasztalt erőszak politikai eredetű, és a szunnita-arab iraki alelnök, Tariq al-Hashemi állhat mögötte, aki ellen az iraki igazságügyi bizottság tavaly elfogatóparancsot adott ki.