Hitler festménygyűjteményéből kerültek elő képek egy cseh kolostorból

2012.02.24. 19:26

Adolf Hitler magángyűjteményébe tartozó festmények kerültek elő egy cseh kolostorból. A hét kép mintegy 2 millió eurót ér.

Egy csehországi apácazárdában bukkant rá Adolf Hitler egykori magángyűjteményének néhány festményére egy cseh történész. A Prágától 50 kilométerre északra lévő Doksany faluban lévő zárdában találta meg a hét alkotást Jiri Kuchar. Az előzetes becslések szerint a mintegy 2 millió euró (csaknem 580 millió forint) értékű képek a kolostornak abból a részéből kerültek elő, amelybe a látogatók nem mehetnek be.

A hét kép egyike Franz Eichhorstnak, Hitler kedvenc festőjének Sztálingrádi emlékek című monumentális alkotása, amely sebesült német katonákat ábrázol egy lövészárokban a körülöttük folyó harcokkal. Állítólag a festmény Hitler egyik kedvence volt, a sztálingrádi csata katasztrofális kimenetele ellenére.

A náci diktátor magángyűjteményének darabjait a második világháború alatt két további művészeti kollekcióval - Fritz Mannheimer német bankár és a Rothschild család gyűjteményével - együtt a dél-csehországi Vyssi Brod kolostorába szállították. A Mannheimer-gyűjteményt 1941-ben, a Rothschild családét 1938-ban foglalták le a nácik.

A háború után az amerikai katonák az utóbbi két gyűjteményt Münchenbe vitték. A most megtalált képeket is vissza akarták szállítani, de végül a Doksany kolostorban hagyták őket. Jirí Kuchar történész öt éve kezdett kutatásba. Adatai szerint a most megtalált képek egy 45 festményből, 30 szoborból, egy íróasztalból és néhány ajándékból álló gyűjteményhez tartoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK