Vágólapra másolva!
A 85 éves katolikus egyházfő a Facebook után újabb közösségi csatornát vet be evangelizációs eszközként.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek nevét viselő Twitter-oldalt indít a Vatikán, tovább növelve a pápai állam által evangelizációs eszközként használt kommunikációs csatornák számát. @BenedictusPPXVI címmel még húsvét előtt megkezdi a Twitterezést az idén 85 éves katolikus egyházfő, aki ugyan nem személyesen írja a maximum száznegyven karakteres üzeneteket, de ezek mindegyike a pápa beleegyezésével jelenik meg - mondta a Vatikáni Rádiónak Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke.

Az érsek hozzátette, hogy a Twitter-üzenetek a katolikus egyházfő beszédeit és a vasárnapi Úrangyala imádságokat tartalmazzák. A pápai mikroblog hat nyelven lesz olvasható: olaszul, spanyolul, angolul, franciául, németül és portugálul.

A pápa csatlakozását a szintén a Twitteren működő @pope2youVatican jelentette be a világhálón, rögtön példát is mutatva: XVI. Benedek nagyböjti beszédét negyven twitben közli, a húsvétig tartó időszakban naponta egyet.

A legelső vatikáni Twitter-fiókot a News.va vatikáni hírportál indította. Twitterezik Gianfranco Ravasi bíboros, a Pápa Kultúra Tanácsának elnöke is (@CardRavasi), akinek példáját több mint tizenkétezren követik.

A Pope2you.net honlapon található XVI. Benedek Facebook-profilja is. A pápa ugyan elismerte, hogy nem ért a modern technológiához (beszédeit és könyveit is kézzel írja, nem számítógéppel), de a neki írtakat mindig maga olvassa el.

A csatlakozást a kortárs kommunikációs eszközökhöz való II. János Pál indította el, aki először a televízió kameráit engedte be a Vatikánba, majd 2001-ben e-mailben küldte el apostoli buzdítását Óceániába. A Vatikán azóta az elsők között alkalmazza az összes internetes és mobilcsatornát, a fiatalok közötti evangelizáció hasznos eszközének tartva ezeket.

A Twitteren egyébként már több fiók is létezik a pápa nevével, ezek közül több vállaltan a humort, és nem az evangelizációt képviseli. XVI. Benedek hivatalos Twitter-fiókja azonban ellenőrzött felhasználót takar.