Lövöldözés volt az afgán belügyminisztériumban

Vágólapra másolva!
Két amerikai tanácsadót lelőttek a szigorúan őrzött kabuli belügyminisztériumban a Korán-égetések elleni afganisztáni tüntetések ötödik napján.
Vágólapra másolva!

Két amerikai tanácsadó életét vesztette egy lövöldözésben szombaton az afgán főváros, Kabul központjában álló, erősen őrzött belügyminisztérium épületében - közölték biztonsági források és az afgán Tolo televízió. A minisztérium épületét lezárták, oda senkit sem engednek bemenni, illetve onnan távozni. A lövöldözés a Korán-égetés miatt zajló afganisztáni tüntetéssorozat ötödik napján történt.

Kunduz városában felgyújtották az ENSZ épületének egy részét. A városban zajló összecsapásokban négyen meghaltak, és tucatnyian megsebesültek a helyi orvosok jelentése szerint. A kedd óta tartó tüntetésekben húszan vesztették életüket. Mintegy ötszázan támadták meg a rendőröket, akik az épületet védték. Szemtanúk a város több részéből is lövöldözésről számoltak be, és sok épületet is felgyújtottak.

Forrás: MTI/EPA/Nakíb Ahmed

Pénteken a NATO afganisztáni parancsnoka, John Allen nyugalomra szólította fel az embereket. Afganisztánban öt napja tartanak a zavargások. Az afgánok haragját az váltotta ki, hogy amerikai katonák korábban Koránokat égettek el a bagrami amerikai légitámaszponton. A pénteki tüntetések voltak az eddigi legnagyobbak, mivel az emberek a nagy pénteki imák után együtt vonultak az utcára, és a bagláni mellett több másik afganisztáni támaszpontnál is a Korán-égetők megbüntetését követelték. Pénteken Korán-égetések miatt felháborodott afgánok támadtak rá a magyar parancsnokság alatt álló bagláni táborra is.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bocsánatot kért az afgán néptől, azt mondta, a Korán-égetés alapvető hiba volt. John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka szintén bocsánatot kért a bagrami támaszponton történtekért, és azok kivizsgálását ígérte. Később Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is elnézést kért azért, hogy a katonák "illetlen módon szabadultak meg" a Korán-példányoktól.