Újabb korrupciós ügyet úszott meg Berlusconi

A vád szerint 600 ezer dollárral vesztegetett meg egy brit ügyvédet Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő, akit azonban nem ítéltek el, mert az olasz bíróság elévültnek nyilvánította az ügyet. A 75 éves politikust - aki hasonló módon már ötször szabadult fel korrupciós vádak alól - három másik ügyben többek között csalással, és kiskorú megrontásával vádolják.

Elévültnek nyilvánította a bíróság azokat a vádakat, amelyek szerint Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő 600 ezer dollárral vesztegetett meg egy brit ügyvédet, David Millst.

Az elhúzódó perben az ügyészek azt kérték, hogy Berlusconit ítéljék öt év börtönbüntetésre a kenőpénz miatt. A vád szerint megvesztegetett ügyvéd a korábbi brit munkáspárti miniszter, Tessa Jowell férje, a vád szerint Berlusconi azért fizette le, hogy tartson vissza őt terhelő bizonyítékokat - írja a Guardian. Az eset még a kilencvenes években történt, Berlusconi mindvégig tagadta bűnösségét, sőt, azt mondta, nem is emlékszik rá, hogy találkozott Millsszel.

2009-ben Millst elítélték ugyanebben az ügyben vesztegetésért, de az olasz legfelsőbb bíróság a fellebbezés után végül visszavonta a börtönbüntetést, mert az ügy időközben elévült.

Berlusconi oldalán azért húzódott ennyi ideig az ügy, mert a tárgyalásokat újra és újra elhalasztották, mert Berlsuconi hivatalban levő kormányfő volt, és egy törvénnyel is biztosította, hogy ne lehessen bíróság elé citálni. Emiatt a már öt éve tartó tárgyalások éveken át szüneteltek.

A vád és Berlusconi védői között heves jogvita alakult ki arról, hogy mennyi idő alatt is évül el az ügy. Szombaton - még az ítélethirdetés előtt - Berlusconi közleményben támadta azzal az ügyészeket, hogy szándékosan később történtnek tüntették fel az állítólagos vesztegetést annak érdekében, hogy a bíróság még eljárhasson az ügyben. Fabio de Pasquale ügyész erre csak annyit reagált, nincs értelme kommentálni a közleményt.

A Guardian idézi egy Berlusconival közismerten kritikus hangú cikkeket publikáló olasz újságíró, Marco Travaglio véleményét. Szerinte ez a hatodik alkalom, hogy elévülés miatt Berlusconi megúszott különféle ügyeket. "A világon mindenütt a bírósági eljárás kezdete azt jelenti, hogy az ügy már nem évülhet el, de itt tovább ketyeg az óra. Ráadásul az ehhez hasonló ügyekben korábban 15 év volt az elévülési idő. Egészen 2005-ig, amikor Berlusconi 10-re csökkentette."

A tavaly novemberben lemondott 75 éves politikus jelenleg három másik ügyben is vádlottként szerepel. Többek között csalással és kiskorú megrontásával vádolják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK