Egy afgán rendőr lövöldözhetett a kabuli belügyminisztériumban

Vágólapra másolva!
Terrorizmusellenes tisztviselők szerint egy 25 éves afgán biztonsági alkalmazott a fő gyanúsított, aki a lövöldözés után elmenekült a minisztériumból. A lövöldözés után a NATO visszahívta összes alkalmazottját az afgán minisztériumból.
Vágólapra másolva!

Egy afgán hírszerzési tisztviselőt gyanúsítanak azzal, hogy szombaton megölt két magas rangú amerikai NATO-tisztviselőt az afgán belügyminisztériumban, Kabulban - írja a BBC. A brit közmédium értesülése szerint a 25 éves Abdul Saboor a fő gyanúsított, aki a szombati támadás után elmenekült a minisztériumból. A lövöldözés után a NATO visszahívta összes alkalmazottját az afgán minisztériumból.

A terrorizmusellenes tisztviselők a BBC-nek elmondták, hogy az afgán férfi családjánál éjszaka házkutatást tartottak, és több rokonát őrizetbe vették.

A lövöldözéssel gyanúsított Abdul Saboor több afgán minisztériumban, köztük a belügynél is dolgozott egy ideig - írja a BBC. Biztonsági felelős volt, és hozzáfért a minisztériumok közötti belső kommunikációs csatornákhoz is.

Pénteken a NATO afganisztáni parancsnoka, John Allen nyugalomra szólította fel az embereket. Afganisztánban öt napja tartanak a zavargások. Az afgánok haragját az váltotta ki, hogy amerikai katonák korábban Koránokat égettek el a bagrami amerikai légitámaszponton.

A pénteki tüntetések voltak az eddigi legnagyobbak, mivel az emberek a nagy pénteki ima után együtt vonultak az utcára, és a bagláni mellett több másik afganisztáni támaszpontnál is a Korán-égetők megbüntetését követelték. Pénteken Korán-égetések miatt felháborodott afgánok támadtak rá a magyar parancsnokság alatt álló bagláni táborra is.