Öngyilkos merénylet egy afganisztáni repülőtérnél

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő rohant bele autójával az afganisztáni Dzsalálábád repülőterének kapujába hétfő reggel, legalább kilencen meghaltak, köztük hat civil. A merényletet a tálibok vállalták magukra, megtorlásul a koránégetések miatt.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijával hétfőn reggel a kelet-afganisztáni Dzsalálábád város repülőterének bejáratánál, a támadásnak legalább kilenc halottja van - közölték afgán illetékesek.

Az öngyilkos merénylet elkövetését a tálib mozgalom vállalta magára. Szóvivője, Zabihulla Mudzsahid közölte, hogy ezzel torolták meg a bagrámi amerikai támaszponton történt koránégetést.

A támadó röviddel hajnalhasadás után rohant bele gépkocsijával a repülőtér kapujába, és felrobbantotta magát. A detonáció nagy erejére utal, hogy legalább négy közelben parkoló gépkocsi semmisült meg.

A halálos áldozatok között van hat polgári személy, két reptéri biztonsági őr és egy katona. Justin Brockhoff NATO-szóvivő szerint NATO-katonák nem haltak meg a robbantásban, jóllehet a tálibok azt állították, hogy az öngyilkos merénylő a katonák őrségváltásakor robbantotta fel magát.

A dzsalálábádi repülőtér polgári és nemzetközi katonai forgalmat bonyolít le. A légikikötőt nagy erőkkel védik amerikai katonák, mivel itt található a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) legfőbb légi támaszpontja. Az elmúlt években több támadást hajtottak végre ugyanitt.