Rénszarvasok között keresik a helikopterek Putyin első szavazóit

Oroszországi válaszatások, a részszarvaspásztorok már szavaznak, Komo, Vadyb
Vágólapra másolva!
Bár az orosz elnökválasztás hivatalosan csak vasárnap kezdődik, Oroszország eldugott vidékein és távoli tundráin már elkezdték a szavazást. Az orosz választási tisztviselők helikopterrel és speciális járművekkel viszik a szavazóurnát a jégmezőkre, hogy rénszarvaspásztoroktól és vadászoktól gyűjtsék be a Vlagyimir Putyin visszatérését ígérő választás első voksait.
Vágólapra másolva!

Rénszarvaspásztorok, sarkvidéki vadászok, elzárt falvak lakói és hajókon élő oroszok leszek az idei orosz elnökválasztás első szavazói, a nehezen megközelíthető területeken ugyanis már a választás első fordulója előtt megkezdődött a voksolás. Az oroszok vasárnap szavaznak arról, hogy ki legyen a leköszönő Dmitrij Medvegyev elnök utódja a Kremlben, az úgynevezett előzetes választás azonban már február 17. óta tart. A választási tisztviselők a napokban sorra járják a mindentől távoli szibériai falvakat és tanyákat, hogy a választás napjáig Oroszország minden polgára lehetőséget kapjon a szavazásra.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint összesen 36 oroszországi régió lakosai vehetnek részt az előzetes választáson. A távoli területekre helikopterekkel vagy speciális járművekkel viszik a szavazóurnát. Bár a szavazásnak ebben a szakaszában a regisztrált szavazók kevesebb mint egy százalékát keresik fel, ez a választás egyik legköltségesebb része: az illetékes választási bizottságok külön erre a célra bérelnek különleges hójárókat és helikoptereket, hogy a városoktól többórányi repülésre élő embereket is elérjék.

A Ria Novosztyi beszámolója szerint egy ilyen helikopter a héten több száz kilométert repült például azért, hogy megtaláljon nyolc rénszarvaspásztort az Oroszország távol-keleti végén található Magadan régióban. "Legalább tíz percig köröztünk, mire megtaláltuk a csordát, amelyik éppen mozgásban volt" - mondta a hírügynökségnek a helikopter pilótája. Az ilyen nomád területeken az urnavivők a pásztorok sátrában rendezik be az ideiglenes szavazóhelyiséget, ahol máskor rénszarvashúst főznek, ott átmenetileg szavazólapot töltenek ki a pásztorok.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SncMxOStQwTKEJoP

Helikopteres szavazás a pásztorok között

Bár a nagypolitika kevéssé jut el hozzájuk, a pásztorokat is érdekli, hogy ki lesz az ország elnöke. Egyik fő sérelmük, hogy a tundrán megszűntek a farkasvadászprogramok, amelyek során megritkították a túlságosan elszaporodó állatokat - panaszkodott egyikük. A pásztorok a fizetésük emelését is szeretnék elérni, mert a mostani bérek mellett szerintük a nomád fiatalok elszivárognak a városokba, és még a tapasztalt pásztorok is képesek otthagyni a csordákat őrző brigádokat.

Az előzetes választáson a nehezen megközelíthető régiók mellett közel nyolcvanezer, külföldön élő orosz állampolgár is szavazhat - írja a Ria Novosztyi. Az ő szavazataik eredményét a vasárnapi választások után összesítik a többivel. Azt nem lehet tudni, hogy a tundrák pásztorai és a külföldi emigránsok pontosan melyik jelöltet is támogatják. Az országos közvélemény-kutatások szerint mindenesetre nagyjából biztos, hogy Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök négy év kihagyás után újra elnökként tér vissza Oroszország élére. Ugyan négy ellenzéki jelölt is indul ellene, de Putyin támogatottsága ötven százalék körüli, vetélytársainak pedig a tíz százalék elérése is komoly kihívást jelent (az orosz elnökválasztás tétjéről és a Putyin ellen induló jelöltekről itt olvashat bővebben).

Forrás: AFP/RIA Novosti
Motoros szánnal viszik a szavazóurnát a jégmezőn. A képre kattintva galéria nyílik!