Munkatársai utáni kémkedéssel vádolják a francia IKEA-t

Vágólapra másolva!
Egy francia hetilap azt állítja, hogy az IKEA pénzt fizetett a francia rendőrségnek azért, hogy hozzájuthasson több dolgozójának és vásárlójának az aktájához is. Az IKEA vizsgálatot indított, de közölte, hogy ez nem jelent beismerést.
Vágólapra másolva!

A francia Le Canard Enchainé című hetilap állítása szerint Franciaországban az IKEA egyes vezetői több mint kétszáz, a bűnügyi nyilvántartásban és a járműnyilvántartásban szereplő adatot kértek a rendőrségtől, amelyért fizettek is - írja a brit BBC.

A francia hetilap e-mailekből idézett, amelyek szerint a cég különféle információkat akart megtudni a munkavállalóiról, köztük szakszervezeti tagokról. Egy dokumentum szerint volt, hogy 80 eurót kínáltak a rendőrségi adatbázishoz való hozzáférésért cserébe. A vállalat állítólag annak a vásárlójáról is adatokat kért, aki beperelte őket négyezer euróra.

Az IKEA francia egységének a szóvivője az állításokat nem erősítette meg, de nem is cáfolta, azt mondta, hogy kivizsgálják az esetet - írja a BBC. A cég kiadott egy közleményt is, mely szerint a leghatározottabban elítélnek minden olyan jogellenes gyakorlatot, melyek megsértik az olyan fontos értékeket, mint a személyek magánszférája. Mint írták, az, hogy vizsgálatot indítottak, nem jelent beismerést.

Az IKEA 10 alkalmazottja azt mondta, hogy fontolgatják, hogy hivatalos panaszt tesznek, de a francia belügy azt mondta a brit lapnak, hogy ezekből még egy sem érkezett meg hozzájuk. A francia jog szerint az adatokhoz való illegális hozzáférés miatt akár 300 ezer euró büntetést vagy öt év börtönt is ki lehet szabni.