Al-Kaida-vezető helyett iszlamista aktivistát fogtak el a kairói repülőtéren

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a kairói repülőtéren szerdán egy iszlamista aktivistát, akiről először azt feltételezeék, hogy Szeif al-Ádel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat katonai szárnyának vezetője. Az egyipotmi hatóságok később közölték, tévedtek.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy körözött egyiptomi iszlamista aktivistát a kairói repülőtéren szerdán, de nem Szeif al-Ádelt, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat katonai szárnyának vezetőjét, mint korábban bejelentették - közölték az egyiptomi biztonsági szolgálatoknál.

A férfi "az Iszlám Dzsihádhoz fűződő kapcsolatai miatt állt körözés alatt. Nem Szeif al-Ádelről van szó", mint korábban belbiztonsági tisztségviselők és az állami médiák közzétették - mondta egy nemzetbiztonsági forrás.

A félreértést valószínűleg az okozta, hogy az elfogott férfit Mohamed Ibráhim Makkávinak hívják, és ez a "rendes polgári" neve Szeif al-Ádelnek is. "Nem én vagyok a körözött Szeif al-Ádel - mondta újságíróknak Makkávi. - Amit rólam mondanak, hazugság. Sohasem vettem részt emberek vagy létesítmények elleni akciókban."

Egy repülőtéri illetékes szerint a feltehetőleg ötvenes éveiben járó férfi Pakisztánból Dubajon keresztül érkezett az egyiptomi fővárosba az Emirates Airline járatával. "Azért döntöttem úgy, hogy hazajövök Egyiptomba, mert békében akarok élni, és bizonyos vagyok az ártatlanságomban" - mondta.