Lenyomta a kemény konzervatívot Mitt Romney

Vágólapra másolva!
Egy újabb drámai fordulón vannak túl azok a republikánus politikusok, akik azon versengenek, hogy ki legyen a párt jelöltje a novemberi amerikai elnökválasztáson Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben. Két államban tartottak előválasztásokat, és végül mindkettőt Mitt Romney nyerte meg, bár épp a szűkebb hazájában megszorongatta őt Rick Santorum, a mezőny legkonzervatívabb versenyzője.
Vágólapra másolva!

Mitt Romney nyerte a két legújabb fordulóját annak a küzdelemnek, amelynek során eldől, hogy ki lesz a republikánus párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson a demokrata Barack Obamával szemben. Arizona államban Romney sima győzelmet aratott, Michiganben azonban szoros verseny alakult ki közte és Rick Santorum között. Arizonában Romney közel 49 százalékon végzett, míg Santorum a voksok 24,9 százalékát kapta meg. Michiganben több mint 70 százalékos feldolgozottságnál 41,5 százalékon állt, míg Santorum 37,5 százalékon.

Rajtuk kívül még két más politikus van versenyben a jelöltségért, de egyikük sem kampányolt intenzíven ezekben az államokban. Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök Georgia államban, Ron Paul kongresszusi képviselő pedig Virginiában kampányolva töltötte az estét. Mindkét államban a jövő héten, az úgynevezett szuperkedden lesznek előválasztások kilenc másik állammal együtt. A teljes előválasztási folyamat nyár elejéig tart, majd augusztusban a republikánus párt gyűlésén nevezik meg a jelöltet.

Forrás: AFP
Mitt Romney egy kampányrendezvényen

A michigani győzelem azért is volt nagyon fontos Romney számára, mert ebben az államban született, és itt is nőtt fel. Ennek ellenére az utóbbi napokban voltak olyan felmérések, amelyek teljesen kiegyensúlyozott erőviszonyt mutattak közte és Santorum között.

Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó és Rick Santorum korábbi szenátor között a politikai ígéreteket tekintve nincs lényeges különbség, mindketten követik a pártban az utóbbi években meghatározóvá vált konzervatív vonalat. Ez azt jelenti, hogy ellenzik az adóemelést, az állami kiadások csökkentését ígérik, és mindketten visszavonnák a Barack Obama által elfogadtatott egészségügyi törvényt, amely kötelezővé teszi az egészségbiztosítás megkötését. Mindketten ellenzik az abortuszhoz való jogot, a melegek házasságát, és támogatják a fegyverviselést.

A két politikus leginkább abban verseng egymással, hogy egyrészt melyikük alkalmasabb arra, hogy szembeszálljon Barack Obamával, másrészt pedig abban, hogy melyikük képviseli hitelesebben a republikánus pártot. Santorum azt mondja, hogy a korábban több kérdésben is liberálisabb nézetet valló Romney megbízhatatlan, és most lehet ugyan, hogy támogatja a konzervatív ügyeket, de ha pozícióba kerül, akkor ezeknek hátat fordít majd. Santorum politikai pályája során valóban jóval következetesebb volt ezekben a kérdésekben. Mindig is ellenezte például az abortuszhoz való jogot, amelyet ő nem engedélyezne akkor sem, ha az anya élete veszélyben van, illetve ha nemi erőszak vagy vérfertőzés során történt a fogantatás. Tiltakozik nemcsak a melegházasságok, hanem általában a homoszexualitás megnyilvánulásai ellen, amelyeket egyszer párhuzamba állított az állat és ember közötti szexszel. Egy tavalyi interjúban pedig arról beszélt, hogy közösülni nem szabad pusztán élvezetből, hanem kizárólag akkor, ha az utódnemzés is cél.

Romney eközben többek között arról győzködi a választókat, hogy Santorum csak politikusként és lobbistaként dolgozott, üzleti tapasztalata pedig nincs, így nem lenne képes a gazdasági problémák megoldására. Romney szerint ez egyben azt is jelenti, hogy gyenge jelölt lenne a jelenlegi elnökkel szemben. Az egykori kormányzó ezzel szembeállítja azt, hogy ő korábban üzletemberként személyes tapasztalatokat szerzett az üzleti világ működéséről, és tudja azt is, hogyan lehet felpörgetni a gazdaságot, és hogy mi szükséges a munkahelyteremtéshez.

Forrás: AFP
Santorum a michigani előválasztás után

Obama kilátásai eközben egyre derűsebbek. Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a választók 53 százaléka pozitívan ítéli meg a tevékenységét, ami 9 százalékpontos javulást jelent az elmúlt négy hónapban. Az elnök jól áll a lehetséges republikánus jelöltekkel szemben is. Romneyval szemben 10 százalékpont az előnye (53-43), Rick Santorummal szemben pedig 11 (53-42). Az elnök számára javuló trendben minden bizonnyal szerepet játszik, hogy az utóbbi hónapokban egyre biztatóbb adatok jelentek meg a gazdaságról, és látványos csökkenésnek indult a munkanélküliség is.

Obama esélyeit emellett növelheti az is, hogy láthatóan elhúzódik a republikánus küzdelem, a kampány pedig egyre durvább. Az egymással versengő politikusok és a hozzájuk kötődő szervezetek vádaskodó negatív hirdetések tömegét tették közzé, és a harc elmérgesedésére jellemző, hogy Santorum Michiganben a politikai ősellenségnek számító demokratákat kérte meg, hogy segítsenek neki Romney legyőzésében (részletek erről ebben a blogbejegyzésben).