Sajnálkozik a Kanadába tartó magyarok miatt a Külügy

Vágólapra másolva!
Sajnálatosnak tartja a magyar Külügyminisztérium, hogy néhányan "a magyar helyzet hamis bemutatásával próbálják meg kihasználni a kanadai menekültrendszer kiskapuit". A Külügy szerint ezért is üdvözlendő, hogy egy új szabály értelmében a menekültügyi eljárás az eddigi több évről másfél hónapra csökkenhet Kanadában.
Vágólapra másolva!

A Magyarországról Kanada felé irányuló kivándorlási hullám komoly terhet jelent a "kitűnő kétoldalú" kapcsolatokra, sajnálatos, hogy több magyar gyors boldogulási lehetőségként kezeli és "akár a magyarországi helyzet eltúlzott, hamis bemutatásával próbálja kihasználni a kanadai menekültrendszer kiskapuit" - közölte a Külügyminisztérium szerdán.

A tárca szerint az, hogy a menedékkérők hulláma alapvetően egy célország felé irányul, és az, hogy közvetlen légi összeköttetés híján a nyugat-európai országokban átszállók nem ott nyújtanak be kérelmet, azt mutatja, hogy a kivándorlás okai anyagi jellegűek. A menedékkérelmek indoklásával ellentétben Magyarországon senki sincs üldözésnek kitéve - hangsúlyozta a tárca, hozzátéve: a kormány határozottan fellép minden "szélsőséges, gyűlöletkeltő megnyilvánulás" ellen. A menedékkérők többsége feltehetőleg roma származású.

Magyarország egymaga nem képes megszüntetni "a legfőbb kiváltó okot, a vonzó anyagi juttatásokat" - írja a közlemény. Mint közölték, ezért üdvözlendő Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter február 16-i bejelentése a kanadai szabályozás módosításáról, a menekültügyi eljárás lerövidítéséről. Így az eddig akár több évig is elhúzódó ügyek intézése átlagosan másfél hónapra csökkenhet.

Szigorították a magyar névváltoztatást

A tárca szerint a menedékkérelmek számának alakulását befolyásolhatja a jövőben, hogy nemrégiben Magyarországon megváltoztatták a névváltoztatás szabályozását, öt év alatt legfeljebb egyszer lehet kérelmezni névváltoztatást, és a korábbinál magasabb összegért. Korábban ugyanis Kanadából több kivándorolt hazatért, megváltoztatta a nevét, majd ismét benyújtotta kérelmét Kanadában.

Az MTI-nek egy meg nem nevezett külügyi forrás elmondta azt is, hogy az elmúlt időben nőtt Kanadában egyes bűncselekmények száma, például a színesfémlopásoké, a bankkártya- és telefonkártya-visszaéléseké, valamint a feketefoglalkoztatásé.

Tavaly csaknem megduplázódott a Kanadában menedéket kereső magyarok száma, 4409 magyar folyamodott menekültstátusért, szemben a 2010-es 2300-zal - írta a The Vancouver Sun az ottawai központú Postmedia News médiaügynökséget idézve. A lap beszámolt arról, hogy 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok.

Az [origo] kanadai magyar romákról készült riportsorozatát itt olvashatja.