A vlachok majdnem útját állták Szerbia uniós csatlakozásának

Vágólapra másolva!
Egy meglehetősen homályos státuszú kisebbség miatt tett volna keresztbe Szerbia uniós csatlakozásának Románia. A vlachok ezzel egy időre az Európai Unióban is reflektorfénybe kerültek. A Szerbia keleti részén élő kisebbség nemrég kapott saját ábécét. Románia szerint ez nem más, mint trükkös asszimiláció.
Vágólapra másolva!

Egy hatvanezres szerbiai kisebbség került reflektorfénybe az Európai Unióban, miután Románia az ő sorsukért aggódva lebegtette meg, hogy megakadályozza Szerbia uniós tagjelölti státusát. Cristian Diaconescu román külügyminiszter később finomított a bukaresti állásponton, és azt mondta, Románia nem akadályozza meg a szerb EU-tagjelölti státus elfogadását, de elvárja, hogy Szerbiát is ugyanolyan szigorú megfigyelés alá vessék a kisebbségi jogok betartása miatt, mint korábban Romániát.

A román Mediafax hírügynökség szerint pedig a szerb és a román fél az éjszaka már meg is egyezett a vitatott kérdésekben, így még csütörtökön aláírják a nemzeti kisebbségekről szóló együttműködési megállapodást, amelyet Bukarest feltételül szabott Belgrádnak ahhoz, hogy elnyerhesse az EU-tagjelölti státusát. Románia ragaszkodott ahhoz is, hogy az Európai Bizottság kísérje figyelemmel a szerbiai kisebbségek helyzetét.

Csütörtökön a román sajtó azt írta, hogy Bukarest azért helyezte kilátásba Szerbia EU-tagjelölti státusának megvétózását, hogy az EU-tagállamok állam- és kormányfői csütörtöki tanácskozásukon vegyék fel napirendre Románia schengeni csatlakozásának a kérdését. A Romania Libera című napilap és a Hotnews.ro portál szerint a csütörtöki brüsszeli tanácskozás napirendjére utolsó pillanatban, hirtelen felkerült ez a téma is. A Mediafaxnak nyilatkozó diplomáciai források is megerősítették ezt az információt.

Romániának egy évvel ezelőtt kellett volna csatlakoznia Bulgáriával együtt a schengeni övezethez, de kezdetben Franciaország és Németország is kifogásokat emelt arra hivatkozva, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció. Végül Hollandia vétózta meg a két ország schengeni csatlakozását.

Kis nemzetiségi káosz

A román-szerb vita középpontjában a meglehetősen homályos státuszú vlach kisebbség áll. Bukarest románoknak tekinti ennek a Kelet-Szerbiában élő közösségnek a tagjait, és azt állítja, Belgrád megpróbálja asszimilálni őket. Maguk a vlachok, legalábbis a kulturális autonómiájukat képviselő Vlach Nemzeti Tanács szerint, nem tapasztalják ezt a fajta jogtiprást.

A vlachok önmeghatározásának egyik fontos állomása volt, hogy nemrég saját ábécét kaptak, mégpedig egyenesen a Vlach Nemzeti Tanács vezetőitől. A Politika című szerb lap szerint a szerzők egyelőre csak az interneten tesztelték a vlach betűket. Az Adevarul című román lap szerint viszont nincs szó többről, mint hogy a kisebbségi érdekvédők fogták a szerb ábécét, hozzácsaptak még öt betűt, és ezzel állításuk szerint minden vlach hangnak megfelel már egy karakter. Az újság mindebből arra a következtetésre jutott, a szerbiai románokat arra kényszerítik, hogy egy nem létező nyelven, cirill betűkkel írjanak.

Az új ábécével a vlach vezetők nem titkoltan azt akarják elérni, hogy véget érjen a vita arról, a Szerbiában élő vlach kisebbség vlach vagy román nyelven beszél-e. Szerintük ezzel elhárul minden akadály a vlach nyelv kiteljesedése előtt - mondta Sinisa Celojevic a Politika című lapnak.

A szerbiai román szervezetek már tavaly megkongatták a vészharangot a vlach nyelv önállósítása miatt, amelynek szerintük az asszimiláció a célja. Románia nehezményezi azt is, hogy Belgrád megtagadta a román nyelvű órák bevezetését az iskolákban azokon a településeken, ahol a románok többségben vannak.

Az Adevarul című lap szerint a szerb hatóságok a Vlach Nemzeti Tanácsot a román közösség erőszakos asszimilációjára használják fel. Ezt bizonyítja szerintük, hogy a szervezet vezetői a kormányzó szerb pártok tagjai is egyben, ráadásul nem is vlach vagy román nemzetiségűek.

Radisa Dragojevic, a Vlach Nemzeti Tanács elnöke az újvidéki Magyar Szó című napilapnak viszont azt mondta, Románia vádja alaptalan. Szerbiában a vlach és a román nemzeti közösségnek saját nemzeti tanácsa van, de míg a román nemzeti közösség Romániát tekinti anyaországának, addig a vlachok Szerbiát. Ezért Romániának nem áll jogában, hogy a nevünkben bárkitől valamit is kérhessen - mondta a lapnak Dragojevic. A 2002-es népszámlás szerint Szerbiában 40 054 polgár vallotta magát vlachnak, a tavalyi népszámlálás nem hivatalos adatai szerint ma 50 százalékkal többen, megközelítőleg 64 ezer szerbiai polgár. Míg a vlachok többsége Kelet-Szerbiában él, a románok legnagyobb része a Vajdaságban, a Bánátban - magyarázta Dragojevic.

Varga László, a szerb parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökét, aki szerint a probléma oka ott keresendő, hogy a vlach nemzeti közösség eredetével kapcsolatban Szerbiában két elmélet létezik: az egyik szerint a vlachok részben asszimilálódott románok, a másik szerint autentikus kisebbség.

Fremond Árpád, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint a probléma gyökere az, hogy a szerbiai vlachok - akik egyébként ortodoxnak vallják magukat, és javarészt szerb nyelvű iskolákba jártak - kétharmad része szerint az anyanyelvük vlach, míg az egyharmad része a románt tekinti anyanyelvének. - Volt, aki azt mondta, hogy nem érti nyolcvan százalékát annak, amit egy román mond, más szerint pedig megértik egymást, csak más tájszólásban beszélnek - mondta a Magyar Szó szerint Fremond, aki hozzátette: a jelek szerint mindkét oldal azért küzd, hogy saját nyelvű sajtója, oktatása és hivatali nyelve legyen.

Korábban egyébként Magyarország is vétót helyezett kilátásba Szerbia uniós tagságával szemben, kifogásolta ugyanis, hogy a szerb kárpótlási törvénnyel jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét. Később azonban megállapodás született a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség között a kárpótlási törvény szövegében, így elhárult a magyar vétó a szerb uniós tagság elől.