Tojásokkal dobálták meg Sarkozyt

2012.03.01. 22:21

Egy órán át várakozott egy kávéházban elnökválasztási kampányának baszkföldi állomásán Nicolas Sarkozy francia államfő, amíg a rendőrök megregulázták az ellene tüntetőket. A dühös tömeg tojásokkal és szórólapokkal dobálta meg Sarkozyt.

Füttykoncerttel és tojásokkal fogadták csütörtök délután Nicolas Sarkozy francia államfőt a franciaországi Baszkföld székhelyén, Bayonne-ban, ahova az 52 nap múlva esedékes francia elnökválasztás jobboldali jelöltjeként látogatott el. Már érkezésekor több száz dühös aktivista fogadta a városközpontban a köztársaság elnök gépkocsiját, azt skandálva, hogy "Sarko, a gazdagok elnöke!" és "Sarko takarodj!". Autójából kiszállva Sarkozynek csak nehezen, s óriási rendőri védelem mellett sikerült a történelmi óváros szűk utcáin eljutnia addig a kávéházig, ahol a programja szerint választóival találkozott volna. Közben egy baszkföldi nacionalista egyesület tagjai szórólapokkal és tojásokkal dobálták meg a köztársasági elnököt.

A kávéház előtt - ahova sikerült bemenekíteni az államfőt - hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért a rendőrség erősítést kért. A helyszínre kiérkező rohamrendőrök biztosításának köszönhetően Sarkozy egy órával később tudta elhagyni a kávéházat. A helyszínen jelen voltak a szocialista jelölt, Francois Hollande támogatói is, akik a baloldali programot lengették a kezükben, de nem vettek részt a rendbontásban.

Sarkozy ugyanakkor a vele együtt a kávéházba menekített újságíróknak nyilatkozva részben az ellenzéki pártot tette felelőssé a történtekért. Az államfő elítélte egy "erőszakos kisebbség elfogadhatatlan magatartását", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a "szocialista aktivisták összefogtak a baszk függetlenség-pártiakkal". Hozzátette: "Ha ez a demokráciáról vallott felfogásuk, ha ilyen köztársaságot készítenek elő, akkor inkább ne sikerüljön nekik!"

Nathalie Kosciusko-Morizet, a jobboldali jelölt szóvivője később egyértelműen azzal vádolta meg a Szocialista Pártot, hogy az szervezte meg az államfő elleni utcai tiltakozást. Jean-Francois Copé, a kormányzó jobbközép UMP főtitkára pedig felszólította Hollande-ot, hogy ítélje el a rendbontást.

Amatőr videó Sarkozy érkezéséről

Manuel Valls, a baloldali jelölt kommunikációs igazgatója elfogadhatatlannak nevezte a jelöltek elleni erőszak bármilyen formáját, s úgy vélte, hogy valamennyi politikusnak biztosítani kell azt, hogy szabadon szólalhasson meg a nyilvánosság előtt kampánykörútján. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy egyetlen szocialista aktivista sem vett részt a bayonne-i incidensben. A párt egyik szóvivője pedig arra kérte Sarkozy stábját, hogy ne próbálják meg "zavarukat azzal leplezni, hogy manipulálják a valóságot".

KAPCSOLÓDÓ CIKK