A tömegbe lőttek egy szíriai tüntetésen

Vágólapra másolva!
Egy hónappal Homsz ostromának kezdete után a Vöröskereszt konvoja megkapta az engedélyt, hogy bejusson a városba, amelyet csütörtökön végül feladtak a lázadók a kormányerők folyamatos bombatámadásai miatt, néhány órával később azonban a segélyszervezet autóit ismét megállítottál, Bába-Amr kerületbe nem mehettek be. Pénteken Aleppóban a tömegbe lőttek a kormányerők egy ellenzéki tüntetésen.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a Vöröskereszt hét teherautóból álló konvoja Homszhoz, hogy élelmet és orvosi eszközöket vigyen az egy hónapja ostromlott szíriai városba, Bába Amr kerületbe bejutni azonban péntek estig nem sikerült. A hatóságok ugyanis megtiltották ezt, jelentette a BBC. Szíriai ellenzéki források úgy véli, mindennek az lehet az oka, hogy a hadsereg megpróbálja eltüntetni homszi akcióinak nyomait. Az ENSZ emberi jogi irodája ugyanis pénteken arról számolt be, hogy a csütörtök déután bevonuló csapatok legalább 17 civilt végeztek ki mindenféle bírósági eljárás nélkül.

A szíriai felkelők egy nappal korábban taktikai megfontolásból feladták az állásaikat Homszban. A város Bába Amr negyedében százezren élnek, közülük néhány ezren még mindig ott vannak. A városban nincs áramszolgáltatás, és az készletek is fogytán vannak. A Vöröskereszt attól tart, hogy sok a súlyos sebesült.

Pénteken több ezer ember vonult fel Aleppóban Szíria második legnagyobb városában, hogy Homsz ostroma ellen tiltakozzon. A kormányerők tüzet nyitottak a tömegre - mondta az AFP hírügynökségnek Mohamed Halábi, a szíriai felkelők bizottságának vezetője. Hatan megsérültek, 15 embert őrizetbe vettek.

Damaszkuszban csütörtök este öten sebesültek meg, amikor a biztonsági erők gépkarabélyokból tüzet nyitottak az ellenzéki demonstrálókra, legalábbis a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint. A tüntetők azért vonultak utcára, hogy a rezsim tudomására hozzák: Bába-Amr bevétele nem vet véget a forradalomnak. A január 26. óta tüzérséggel és harckocsikkal lőtt homszi városrészt - egy damaszkuszi biztonsági forrás közlése szerint - a hadsereg teljesen az ellenőrzése alá vonta csütörtökön.

Párizs felháborodott a damaszkuszi hozzáálláson

Franciaország közben megerősítette, hogy sikeresen átjutott Homszból Libanonba a múlt héten súlyosan megsérült francia újságírónő, Edith Bouvier és fotóriporter kísérője, William Daniels. A francia külügyminiszter elítélte, hogy a damaszkuszi hatóságok nem működtek együtt a két utolsó nyugati újságíró kimenekítésében az ostrom alatt álló szíriai Homszból. A február 22-én súlyosan megsérült Bouvier és fotóriporter kísérője a Le Figaro című lap külsős munkatársai többszöri kísérlet után csütörtök este érkeztek meg Bejrútba. A kettős lábtörést szenvedő újságírónőt és a fotóst jelenleg a bejrúti Hotel-Dieu kórházban tartják megfigyelés alatt, és várhatóan este szállítják orvosi különgépen haza, Franciaországba.

Alain Juppé külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: a szíriai hatóságok nem teljesítették Párizs kérését, hogy a francia nagykövet Homszba mehessen annak érdekében, hogy felvegye a kapcsolatot a vöröskereszttel, és ily módon garantálja a két újságíró evakuálását. Juppé biztonsági okokból nem kívánta elmondani, hogy milyen útvonalon és hogyan sikerült őket végül kimenekíteni Szíriából. Ugyanakkor megköszönte a libanoni hatóságok segítségét, mert mint mondta, "teljesen együttműködőek voltak".

Juppé megerősítette, hogy Bouvier a lábtörés ellenére jól van, és a bejrúti francia nagykövetség mát szervezi a hazaszállítását. "Amint az orvosok azt mondják, hogy szállítható állapotban van, a felszerelt repülőgép a lehető leghamarabb hazahozza" - hangsúlyozta a külügyminiszter. A Le Figaro pénteken azt írta, hogy a vöröskereszt többszöri sikertelen kimenekítési kísérlete után "néhány tucatnyi önkéntes szíriai" szervezte meg a "kockázatos kommandós akciót".

A szíriai lázadók már keddre virradóra megpróbálták az újságírókat egy titkos alagúton a hadsereg által körbezárt Homszból az alig negyven kilométerre lévő libanoni határig kicsempészni. Edith Bouvier-t hordágyon vitték, és amint a csoport kijutott a teljes sötétségből, bombázás fogadta őket. A támadásban 13 lázadó életét vesztette, és a csoport életben maradt tagjainak akkor vissza kellett fordulniuk Homszba. Etienne Mougeotte, a Le Figaro főszerkesztője pénteken annyit mondott, hogy a csütörtök esti sikeres kimenekülés pontos részleteit ő sem ismeri.

A szíriai hatóságok közölték, hogy megtalálták a másik két újságíró, Marie Colvin és Remi Ochlik holttestét, és hamarosan Damaszkuszba szállítják a brit, illetve a francia nagykövetségre.

Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy Franciaország bezárja damaszkuszi nagykövetségét tiltakozásul Bassár el-Aszad elnök rezsimjének elnyomó politikája ellen. David Cameron brit miniszterelnök pedig a szíriai kormány elszámoltatására szólított fel. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor az ellenzék támogatása miatt bírálta a Nyugatot.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken figyelmeztették a szíriai rezsimet, hogy felelnie kell tetteiért, így azokért az atrocitásokért is, amelyeket a tiltakozó megmozdulások elleni kemény fellépés során követett el. Herman Van Rompuy, a Európai Tanács elnöke közölte, hogy az unió kész segíteni az elkövetett bűnökre vonatkozó információk és bizonyítékok összegyűjtésében.