Lövik a tüntetőket Damaszkuszban

A tüntetők azért vonultak utcára, hogy megmutassák a hadseregnek, hogy az ellenzéki város Homsz elfoglalása nem vet véget az ellenállásnak. Az ENSZ biztonsági tanácsában már Kína és Oroszország is Szíria ellen szavazatt.

Tüntetőkre nyitottak tüzet csütörtökön este Damaszkuszban a szíriai biztonsági erők, és megsebesítettek öt embert. Az incidens néhány órával az után történt, hogy a hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta Homsz város Bába-Amr negyedét, ahonnan kivonultak a lázadók.

Az egyik tüntető azt mondta: azért vonultak az utcára, hogy a rezsim tudomására hozzák: Bába-Amr bevétele nem vet véget a forradalomnak. Ekkor a rendőrök AK-47-es gépkarabélyokból tüzet nyitotta a tüntetőkre - mondta. Az incidensről készített felvétel felkerült az internetre. Ezen látszik, amint körülbelül 200 fiatal táncolva skandált a Homszi lázadókat támogató jelszavakat. Ekkor fegyverropogás hallatszott, és a tömeg feloszlott.

A történteket más forrásokból nem lehetett megerősíteni, ugyanis a szíriai hatóságok korlátozzák a sajtó működését.

Az ENSZ megfigyelőt küldene

Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa - Oroszország és Kína támogatásával - követelte, hogy Szíria engedje be Valerie Amost, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesét.

A testület elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szíriai hatóságok késleltetik a diplomata beutazási engedélyének kiadását, és az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban rosszallását fejezte ki a humanitárius helyzet gyors romlása miatt, különösen az erőszak sújtotta Homsz, Hama, Deraa és Idlib területén.

A szíriai hatóságokat a BT felszólította, hogy "haladéktalanul és korlátozások nélkül" egyezzenek bele Amos beutazásába. Az is követeli, hogy adjanak engedélyt humanitárius személyzetnek a rászorulók ellátására. Az összes szíriai felet, de különösen a hatóságokat arra kéri, hogy működjenek együtt teljes mértékben a világszervezettel és a hozzá tartozó humanitárius szervezetekkel, megkönnyítendő a segélyek kiosztását és a sebesültek evakuálását az erőszak sújtotta övezetekből.

A szíriai külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy kész "megvitatni Amos látogatásának időpontját", mert amit ő javasolt, az nem felel meg a helyi hatóságoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK