Újabb bandatagot ítéltek el a kanadai emberkereskedelmi ügyben

Kanada, emberkereskedelem, menekült, Hamilton város börtöne
Vágólapra másolva!
Újabb vádlott vallotta magát bűnösnek a kanadai emberkereskedelmi ügyben, amelynek vádlottjai és áldozatai is magyarok. A 37 éves férfi két embert tartott rabszolgaként a pincéjében, és a vád szerint tagja volt annak a Pápáról kivándorolt családok alkotta bűnszervezetnek, amely a kanadai bűnügyi történelem legnagyobb emberkereskedő bandájaként bukott le. K. Attilát visszatoloncolják Magyarországra, amint szabadul.
Vágólapra másolva!

Újabb ítélet született csütörtökön Kanada legnagyobb emberkereskedelmi bűnügyében, amelynek szereplői mindannyian magyarok. A 37 éves K. Attila vallotta bűnösnek magát a hamiltoni városi bíróságon, így 72 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíró. Ugyanakkor mivel már hosszú ideje előzetesben ül, ezért csak 26 hónapot kell letöltenie, és amint szabadul, Magyarországra toloncolják vissza. "Ha elviszik innen, reméljük, hogy soha többé nem tud majd visszatérni Kanadába" - mondta a bíró.

A férfit kétrendbeli emberkereskedelem vádja és a szociális juttatásokkal való visszaélés miatt ítélték el, az utóbbival két év alatt több mint 13 ezer kanadai dollár értékű kárt okozott az államnak. Az ítélet szerint a férfinak 33 ezer dollárt kell befizetnie a hamiltoni szociális segélyezési rendszerbe. K. Attila feleségét is a segélyekkel való visszaéléssel vádolják.

A Kanadában felderített emberkereskedelmi ügy lényege, hogy a mintegy tucatnyi gyanúsított - Pápa városából kivándorolt roma családok tagjai - bűnszervezetet építettek ki Hamiltonban, ahol jól menő építkezési vállalkozásuknál ingyen dolgoztattak Magyarországról Kanadába csábított csicskásokat. Az összesen tizenkilenc áldozat egybehangzóan állítja, hogy jól fizető állás ígéretével csalták őket Kanadába, ehelyett azonban ingyen munkát vártak tőlük, pincékben szállásolták el őket, és állandó félelemben éltek. A kanadai hatóságok szerint a csicskásokon nem csak a rabszolgamunkán keresztül kerestek a gyanúsítottak, hanem úgy is, hogy lopásra kényszerítették őket, illetve szociális segélyeket vettek fel utánuk. Az [origo] korábban a helyszínen járt utána a magyar bűnszervezet történetének, az erről szóló cikksorozatunkat itt, itt és itt olvashatja el.

K. Attila tárgyalásán a Toronto Sun tudósítása szerint két egykori áldozata is jelen volt: két fiatal magyar férfi, akik azt vallották, hogy a rabszolgájaként éltek a pincéjében, és dolgoztak neki fizetés nélkül hónapokon át napi 12-14 órát különböző építkezéseken. K. 2008-ban érkezett Kanadába a családjával, és a két csicskaként magával vitt férfival együtt. Mindketten - a vád szerint K. utasítására - menedékjogot kértek, bankszámlát nyitottak, és segélyért folyamodtak, de az így érkező pénzeket soha nem látták. "A saját honfitársaikat tették rabszolgává" - fogalmazott a vádat képviselő ügyész, Toni Skarica.

Az elmúlt hónapokban a már sok hónapja előzetesben ülő vádlottak sorra vallották magukat bűnösnek: januárban N. Krisztina ismert el segélyekkel való visszaélést, előtte K. Gizella embercsempészetet, D. Lajos pedig előrehaladott gyomorrákja miatt adta fel a védekezést. Mindannyiukat hosszabb-rövidebb idejű börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg további hatan vannak még börtönben, ítéletre várva.

Skarica a csütörtöki tárgyaláson - nem először - a "gonosz inváziójának nevezte" a bűnszervezet tevékenységét, amely része a "hamis menedékkérők inváziójának". Ezzel arra utalt, hogy folyamatosan nő a Magyarországról érkező, többnyire roma származása miatt üldöztetésre hivatkozva menedéket kérők száma, amely tavaly soha nem látott méreteket öltött, jócskán meghaladta a 4000-et. (A roma kivándorlásról szóló, Kanadában készült riportjainkat itt és itt olvashatja.)