Blokkolja a Facebookot Tádzsikisztán

Vágólapra másolva!
A tádzsik internetszolgáltatók szövetségének elnöke szerint a tádzsik kormány elrendelte a Facebook közösségi portál és több független hírportál blokkolását. A hatóságok "műszaki" és "megelőzési" okokat emlegettek, de a volt szovjetköztársaságok gyakran döntenek az internet ellenőrzését célzó intézkedésekről.
Vágólapra másolva!

A tádzsik kormány elrendelte a Facebook közösségi portál és több független hírportál blokkolását - közölte a tádzsik internetszolgáltatók szövetségének elnöke, Parvina Ibodova. "Az internetszolgáltatók szóbeli utasítást kaptak a kormányszervektől, hogy blokkolják ezeket az oldalakat. Mi csak végrehajtjuk a parancsot. A hatóságoktól kapjuk a működési engedélyünket, és mint egy megszakító, leállítottuk a honlapokhoz való hozzáférést" - tette hozzá.

Ibodova szerint tucatnyi szolgáltató blokkolta szombaton a Facebookot, a zvezda.com, a ferghana.ru, a maxala.org, a tkjnews.com, a centrasia.ru és más internetes oldalakat. A Twitter mikroblogportál egyelőre elérhető. Ibodova közölte, nem tudja, politikai döntésről van-e szó. A hatóságok "műszaki" és "megelőzési" okokat emlegettek - mondta. A blokkolt hírportálok rendszeresen közölnek rendszerbíráló cikkeket.

A Facebook az elmúlt időszakban igen népszerű lett Tádzsikisztánban, tavaly a felhasználók száma megduplázódott,és elérte a 26 ezret. Több Facebook-csoport nyílt vitát tartott politikai kérdésekről,és bírálta a hatóságokat. Tádzsikisztánt, a 7,5 milliós lélekszámú, szegény közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot Emomali Rahmon elnök 1992 óta irányítja.

Más közép-ázsiai volt szovjetköztársaságok szintén gyakran döntenek az internet ellenőrzését célzó intézkedésekről, mert a vezetők félnek attól, hogy országaikban a közösségi oldalak ugyanolyan szerepet játszhatnak, mint amilyeneket az arab világ forradalmaiban és az orosz tömegtüntetések megszervezésében játszottak.