Templomokban és alagsorokban keresték menedéket az USA középnyugati államaira lecsapó tornádók elől menekülők. Volt, aki családjával arra ért haza, hogy eltűnt a háza, egy nő autója elé komplett háztetőt sodort a szél, Tennessee államban egy család a földre borulva imádkozott az életétért, egy idős férfi pedig a szekrénybe bújva vészelte át a vihart. A napok óta tartó ítéletidő eddig harmincegy halálos áldozatot követelt.

Már harmincegy halálos áldozata van az Egyesült Államokban napok óta pusztító szélviharoknak. 15-en Indiana államban, 12-en Kentuckyban, hárman Ohióban, egy ember pedig Alabama államban vesztette életét. A sebesültek száma csak Kentucky államban eléri a háromszázat.

A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban pusztítottak, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, amelyekben tizenhárman haltak meg.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát rongált meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

A CNN amerikai hírcsatorna beszámolói szerint a tornádó sújtotta középnyugati városokat törmelék borítja a házak helyét. A templomok menedékhellyé váltak. A viharok péntek délután csaptak le Alabama államra, majd Tennessee és Indai irányába haladtak tovább. Szombat kora reggel a viharok Észak-Georgia irányába indultak: az államban leromboltak két általános iskolát, egy helyi kisebb repülőteret és egyelőre felbecsülhetetlen számú lakóházat - mondta a helyi seriff szóvivője.

 

 

A pusztulásnak voltak szemtanúi. Ohióban egy ötvenéves férfi halt meg, akinek mobilházát letarolta a vihar. Az alabamai Madison városában az előzetes becslések szerint 25 ház dőlt össze a szél miatt - írja az egyik helyi lap. A szomszédos Limestone-nal együtt összesen 190 házban keletkezett valamilyen kár. A Tennessee állambeli Jacksonban több család ragadt autójával az utakon a vihar idején késő éjszaka. Többen a sötét templomokba szorultak leszakadt tetődarabok, törmelékek, faágak és elektromos vezetékek közé.

Egy ingatlanügynökként dolgozó nő azt mondta, rövidre fogta a pénteki munkaidejét, és inkább úgy döntött, siet haza a vihar elől. Heves szél és jegeső csapkodta autóját, majd hirtelen a fékre kellett taposnia, amikor az autópályán egy leszakadt háztető került elé a semmiből. Órákkal később is még az autójában volt, a járműben talált kekszet ropogtatva várta a vihar múlását. "Kint ragadtam, míg a családom bent ragadt" - mondta, férje és két lánya ugyanis a vihar ideje alatt a házukban tartózkodott.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

Más beszámolók szerint többen féltek feljönni garázsukból, vagy templomokban várták a segítséget. A 22 éves Josh Cook feleségével és két pici fiával tartott haza Colombus városából, hazatérve azonban hűlt helyét találták a házuknak. "Egy kicsit vad volt a helyzet. Nem tudtuk, hogy hol fogjuk tölteni az éjszakát, gondoltuk, hogy majd az autóban" - idézi a férfi szavait a helyi újság online kiadása.

A Vöröskereszt sátrakat állított fel a vihar által leginkább sújtott területeken. Sokan azt mondták: annak ellenére, hogy milyen károk érték autóikat és házaikat, hálát adnak, mert máshol sokkal kegyetlenebb áldozatokat követeltek a viharok. Egy Henryville felett repülő tévéstáb felvételein látszik, hogy milyen sok ház ment tönkre, néhánynak az egész tetőszerkezete leszakadt, és mindent törmelék borított. A videófelvétel mutat egy leomlott épület alá beszorult iskolabuszt is. Indiana államban a 24 éves Jenn Helvering szintén hazafelé tartott, amikor észlelte az autópálya felé közeledő viharcellát. Nem sokkal később az úton mindenfelé roncsokat látott, többek között egy felborult traktort - írja a BBC.

 

 

Egy 76 éves férfi azt mesélte, hogy csak egyszer csapott le a vihar, de akkor "figyelmeztetés nélkül jött. A tető, a szigetelés és minden a házban elkezdett felénk jönni. Minden olyan gyorsan történt, hogy fogalmam sem volt, mit tegyek. Csak egyet tehettünk: bemásztunk a szekrénybe." Egy rendszeresen a szomszédos város bolhapiacára járó családot útközben ért a vihar: ők a földre feküdtek, és imádkozni kezdtek. Az egyik útszéli motelben megszálló vendég azt mondta, sosem látott még ilyet.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

"Minden a földdel vált egyenlővé. Az egész város eltűnt" - idézi a Kentucky állam híreivel foglalkozó egyik portál Liberty város egyik lakóját. A városra lecsapó vihar letépte a főutcán található keresekedelmi bank és a városháza tetejét, a metodista templom tornyát pedig a templom főbejárata előtt találták meg. A helyiek egy nagy tölcsérfelhőt láttak a város felé közelíteni, Patsy és Zeke Hensley sátrat vertek házuk alagsorában, amikor látták, hogy közeledik a forgószél. "Azt mondtam, ez nem vihar. Ez tornádó. Úgy nézett ki, mint egy nagy barna oszlop." A helyi lapok tornádóról szóló cikkei alatt rengeteg a hozzászóló. Sokan eltűnt rokonaikat keresik, míg mások a segítségüket ajánlják fel a fedél nélkül maradt embereknek.

A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, a szélviharok fokozatosan kelet felé, az Appalache-hegység irányában vonulnak.