Szekrénybe bújtak a tornádó elől Amerikában

tornádó, USA, Amerikai Egyesült Államok,
Vágólapra másolva!
Templomokban és alagsorokban keresték menedéket az USA középnyugati államaira lecsapó tornádók elől menekülők. Volt, aki családjával arra ért haza, hogy eltűnt a háza, egy nő autója elé komplett háztetőt sodort a szél, Tennessee államban egy család a földre borulva imádkozott az életétért, egy idős férfi pedig a szekrénybe bújva vészelte át a vihart. A napok óta tartó ítéletidő eddig harmincegy halálos áldozatot követelt.
Vágólapra másolva!

Már harmincegy halálos áldozata van az Egyesült Államokban napok óta pusztító szélviharoknak. 15-en Indiana államban, 12-en Kentuckyban, hárman Ohióban, egy ember pedig Alabama államban vesztette életét. A sebesültek száma csak Kentucky államban eléri a háromszázat.

A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban pusztítottak, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, amelyekben tizenhárman haltak meg.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát rongált meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

A CNN amerikai hírcsatorna beszámolói szerint a tornádó sújtotta középnyugati városokat törmelék borítja a házak helyét. A templomok menedékhellyé váltak. A viharok péntek délután csaptak le Alabama államra, majd Tennessee és Indai irányába haladtak tovább. Szombat kora reggel a viharok Észak-Georgia irányába indultak: az államban leromboltak két általános iskolát, egy helyi kisebb repülőteret és egyelőre felbecsülhetetlen számú lakóházat - mondta a helyi seriff szóvivője.

A pusztulásnak voltak szemtanúi. Ohióban egy ötvenéves férfi halt meg, akinek mobilházát letarolta a vihar. Az alabamai Madison városában az előzetes becslések szerint 25 ház dőlt össze a szél miatt - írja az egyik helyi lap. A szomszédos Limestone-nal együtt összesen 190 házban keletkezett valamilyen kár. A Tennessee állambeli Jacksonban több család ragadt autójával az utakon a vihar idején késő éjszaka. Többen a sötét templomokba szorultak leszakadt tetődarabok, törmelékek, faágak és elektromos vezetékek közé.

Egy ingatlanügynökként dolgozó nő azt mondta, rövidre fogta a pénteki munkaidejét, és inkább úgy döntött, siet haza a vihar elől. Heves szél és jegeső csapkodta autóját, majd hirtelen a fékre kellett taposnia, amikor az autópályán egy leszakadt háztető került elé a semmiből. Órákkal később is még az autójában volt, a járműben talált kekszet ropogtatva várta a vihar múlását. "Kint ragadtam, míg a családom bent ragadt" - mondta, férje és két lánya ugyanis a vihar ideje alatt a házukban tartózkodott.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

Más beszámolók szerint többen féltek feljönni garázsukból, vagy templomokban várták a segítséget. A 22 éves Josh Cook feleségével és két pici fiával tartott haza Colombus városából, hazatérve azonban hűlt helyét találták a házuknak. "Egy kicsit vad volt a helyzet. Nem tudtuk, hogy hol fogjuk tölteni az éjszakát, gondoltuk, hogy majd az autóban" - idézi a férfi szavait a helyi újság online kiadása.

A Vöröskereszt sátrakat állított fel a vihar által leginkább sújtott területeken. Sokan azt mondták: annak ellenére, hogy milyen károk érték autóikat és házaikat, hálát adnak, mert máshol sokkal kegyetlenebb áldozatokat követeltek a viharok. Egy Henryville felett repülő tévéstáb felvételein látszik, hogy milyen sok ház ment tönkre, néhánynak az egész tetőszerkezete leszakadt, és mindent törmelék borított. A videófelvétel mutat egy leomlott épület alá beszorult iskolabuszt is. Indiana államban a 24 éves Jenn Helvering szintén hazafelé tartott, amikor észlelte az autópálya felé közeledő viharcellát. Nem sokkal később az úton mindenfelé roncsokat látott, többek között egy felborult traktort - írja a BBC.

Egy 76 éves férfi azt mesélte, hogy csak egyszer csapott le a vihar, de akkor "figyelmeztetés nélkül jött. A tető, a szigetelés és minden a házban elkezdett felénk jönni. Minden olyan gyorsan történt, hogy fogalmam sem volt, mit tegyek. Csak egyet tehettünk: bemásztunk a szekrénybe." Egy rendszeresen a szomszédos város bolhapiacára járó családot útközben ért a vihar: ők a földre feküdtek, és imádkozni kezdtek. Az egyik útszéli motelben megszálló vendég azt mondta, sosem látott még ilyet.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

"Minden a földdel vált egyenlővé. Az egész város eltűnt" - idézi a Kentucky állam híreivel foglalkozó egyik portál Liberty város egyik lakóját. A városra lecsapó vihar letépte a főutcán található keresekedelmi bank és a városháza tetejét, a metodista templom tornyát pedig a templom főbejárata előtt találták meg. A helyiek egy nagy tölcsérfelhőt láttak a város felé közelíteni, Patsy és Zeke Hensley sátrat vertek házuk alagsorában, amikor látták, hogy közeledik a forgószél. "Azt mondtam, ez nem vihar. Ez tornádó. Úgy nézett ki, mint egy nagy barna oszlop." A helyi lapok tornádóról szóló cikkei alatt rengeteg a hozzászóló. Sokan eltűnt rokonaikat keresik, míg mások a segítségüket ajánlják fel a fedél nélkül maradt embereknek.

A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, a szélviharok fokozatosan kelet felé, az Appalache-hegység irányában vonulnak.