Harmincegy halottja van az amerikai tornádóknak

2012.03.03. 9:23

Napok óta szélviharok pusztítanak az Egyesült Államok középnyugati részén. Több százan megsérültek, harmincegyen meghaltak. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó, Alabamában golflabda nagyságú jég esett.

Újabb tornádók söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén. A hatóságok szerint a forgószelek eddig 31 ember életét követelték Indiana, Kentucky és Ohio államban, több százan pedig megsérültek - írja az amerikai CNN csatorna online oldala.

A halottak száma tovább nőhet, miután a mentőcsapatok reggel elkezdték a romok eltakarítását. A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, amelyekben tizenhárman haltak meg. A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, a szélviharok fokozatosan kelet felé, az Apallache-hegység irányában vonulnak.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát rongált meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe.

Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

Forrás: AFP
A szélviharokban huszonnyolcan haltak meg, és több százan megsérültek