Neonáci felvonulás ellen tüntettek Németországban

Vágólapra másolva!
Könnygáz bevetésével fékezték meg a rendőrök Németországban azokat a tüntetőket, akik egy neonáci felvonulás ellen tiltakoztak. A nagyjából 300 neonáci felvonulása ellen mintegy ötezer tüntető demonstrált, többen a rendőrséggel is összecsaptak.
Vágólapra másolva!

Ezrek tüntettek szombaton a németországi Münsterben egy néhány száz fős neonáci felvonulás ellen, a rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta biztosítani a szélsőjobboldaliak számára a gyülekezési jog gyakorlását. A nagyjából 300 neonáci felvonulása ellen mintegy ötezer tüntető demonstrált a vesztfáliai egyetemi városban. A megmozdulást az Egy métert sem a náciknak elnevezésű szövetség rendezte, amely több mint 100 társadalmi szervezetet, köztük egyházi csoportokat, pártokat és szakszervezeteket fog össze.

Az ellentüntetők a város számos pontján demonstráltak a neonácik ellen, és több kisebb akcióval fejezték ki elutasításukat a szélsőjobboldali eszmerendszerrel szemben. Néhány ilyen akció összecsapásokba torkollott a rendőrökkel, egy helyszínen például nagyjából 150 tüntető megpróbálta áttörni a kordont, hogy bejussanak abba a negyedbe, ahol a neonácik éppen vonultak. A rendőrök könnygáz bevetésével fékezték meg őket.

A demonstráció szervezői kifogásolták a rendőrség eljárását, úgy vélték, nem helyénvaló, hogy a rendőrség a neonáciknak lehetőséget biztosít a rasszista uszításra. A városi rendőrkapitányság válaszul hangsúlyozta, hogy a hatóságnak a neonácik számára is garantálni kell a gyülekezési jog gyakorlását.

A rendőrség a neonáci felvonulás elleni demonstráció megkezdése előtt békés magatartásra intette a résztvevőket. A hatóság hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldaliak ellen tüntetőknek ki kellene vetniük maguk közül az erőszakoskodókat, hiszen csak így lehet megakadályozni, hogy bajkeverők rendbontásra használják fel a békés demonstrációt.