Összeütközött két vonat Lengyelországban

vasúti baleset történ a lengyelországi Szczekociny közelében, amikor két vonat összeütközött 2012.03.03-án
Vágólapra másolva!
Összeütközött két vonat Lengyelország déli részén. A balesetnek legalább tizenöt halálos áldozata van, és nagyjából hatvanan sérültek meg. A szerencsétlenség azért történhetett, mert az egyik vonat rossz vágányon haladt. A helyszínre érkező lengyel kornmányfő az elmúlt évek legtragikusabb vonatbalesetéről beszélt.
Vágólapra másolva!

Összeütközött két vonat szombat este Lengyelország déli részén a Varsó-Krakkó vonalon, Szczekociny városánál. A balesetben legkevesebb tizenöt ember meghalt - írja a lengyel thenews.pl hírportál és a BBC. A hatóságok szerint 54-en sérültek meg, közülük negyvenen komolyan.

Egy Przemysl városából Varsó felé tartó vonat ütközött össze egy Varsóból Krakkó felé tartó vonattal. "A krakkói vonat rossz pályán volt" - mondta az állami vasúttársaság munkatársa, Andrzej Pawlowski. A BBC szerint a baleset idejében karbantartás is zajlott Szczekociny állomásánál. A helyszíni felvételeken kisiklott és súlyosan megrongálódott vagonok látszanak.

Forrás: AFP/Andrej Grygiel
"Hosszú évek óta ez Lengyelország legtragikusabb vonatbalesete" További képekért kattintson!

"Úgy tűnik, hogy ez az elmúlt évek legsúlyosabb vonatbalesete" - mondta a Reuters szerint Slawomir Nowak közlekedési miniszter. A miniszter Donald Tusk miniszterelnökkel és az egészségügyi tárcavezetővel a helyszínre érkezett vasárnap hajnalban. A lengyel kormányfő szerint "hosszú évek óta ez Lengyelország legtragikusabb vonatbalesete".

A vagonok teljesen megsemmisültek

A rendőrség szerint több utas csapádba esett a roncsokban. Közel kétszáz tűzoltó dolgozik jelenleg a helyszínen. A jelentések szerint három vagon jelentősen megrongálódott, a mentők ezekre koncentrálnak. Egy szemtanú szerint a vagonok "teljesen megsemmisültek". Egy utas a BBC szerint azt mondta, hogy a vonat, amelyen utazott, 120 kilométeres sebességgel ment, amikor nagyon élesen elkezdett fékezni. "Aztán egy erős lökést éreztünk, és hanyatt estünk a fülkében" - mondta.

Forrás: AFP/Bartosz Sidlik
További képekért kattintson a fotóra!

A sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok kórházaiba szállítják. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság. A kórházi kezelésre nem szoruló utasok Goleniowy település iskolájában töltik az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé. Az utasok közül százan már hazautaztak.

Az eddigi legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt. A baleset 67 áldozatot követelt, és 64-en sebesültek meg.