Új főnököt választanak a lázadó kínai faluban

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a demokrácia első jelének tekintik a kínaiak, hogy az egyik lázadó falu lakossága saját maga választhatja meg a települést vezető bizottság új tagjait. Vukan lakói hónapokkal ezelőtt lázadtak fel a helyi vezetők korruptsága miatt, a kommunista pártvezetés meglepő módon végül a demokratikus választások kiírását engedélyezte.
Vágólapra másolva!

Új faluvezető bizottságot választanak annak a kínai településnek a lakói, akik korábban a helyi tisztségviselők korrupciós ügyei miatt lázadtak fel - írja a brit BBC csatorna online oldala. Vukan falu lakói három hónappal ezelőtt üldözték el az akkori vezetőket.

A zavargások befejezéséért cserébe a kínai hatóságok azt a rájuk nem jellemző engedményt tették, hogy új, demokratikus választásokat írhatnak ki a településen. Bár a kínai kommunista párt tagjai gyakran beleszólnak a helyi tisztségviselők kiválasztásába, a vukani lakosok biztosak benne, hogy a mostani választás más lesz - mondta a BBC pekingi tudósítója.

"Évtizedek óta ez az első lehetőség a demokráciára" - fogalmazott a Reutersnek a Vukanban zajló tüntetések vezetője, Lin Zu-lian, akit a kínai kormány januárban meglepő módon a település vezetőjévé nevezett ki. Az ország más részeiről is több aktivista érkezett a faluba, hogy megfigyeljék a szavazásokat, és hogy reflektorfénybe állítsák saját sérelmeiket. "Vukan egy példa mindannyiunknak" - mondta egy kelet-kínai falu lakója. A településen tüntettek már az ott uralkodó korrupció miatt is.

A lakók korábban sikeresen kergették el a korruptnak tartott kommunista vezetőket Vukanból, ahol szeptember óta tiltakoztak az emberek egy földügylet miatt. Szerintük a helyi vezetők korrupt módon kisajátították a falu körüli termőföldeket, és ingatlanfejlesztőknek adták el. A helyzet később nyílt lázadássá vált, mert a tüntetők egyik vezetője tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőrségi fogdában: a hatóságok szerint szívrohamot kapott, a tüntetők szerint azonban agyonverték (a lázadás okairól itt olvashat részletesen).