A szétlőtt lábú is gyorsan futott Homszból

szíriai lázadók, Szabad Szíriai Hadsereg, szíriai lázadó pózol fegyverével Idlibben, Szíria északi részén, 2012. február 20-án
Vágólapra másolva!
Egy lázadó csoporttal együtt menekült a szíriai Homsz város ostromlott negyedéből a Guardian újságírója, aki részletes riportot közölt az esetről. Volt, hogy ő vezette egy lövöldözés miatt szétszéledő csoport egyes tagjait, és látta, ahogy egy repeszektől sebesült lázadó "hihetetlenül gyorsan" fut az életéért.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányerők által ostromlott Homszból menekülőkkel együtt távozott a városból a Guardian tudósítója, aki részletesen írt a polgárháborús helyzetről. A szíriai kormány több lázadó város ellen indított támadást azután, hogy elutasították az Arab Liga békés rendezésről szóló ajánlatát.

Homsz város több hete ostrom alatt áll, a lázadók azonban nem tudják tartani állásaikat. A felkelőkkel és sebesült civilekkel tartott több újságíró is, közülük a Guardian munkatársa, Javier Espinosa részletes beszámolót írt.

"Jött egy férfi alsóneműben, lába, keze, feje is bekötözve, egyik kezével az infúzióját szorongatva, alig tudott járni. Aztán egy másik sántítva, lábsérüléssel, hol ugrált, hol társa cipelte a hátán. Egy fiatalembert, akinek a lábát srapnel vitte el, pokrócon cipeltek. Ahmed, akinek egy rakétából kiszakadt repesz tépte szét egyik lábát, Mohamedre támaszkodott, aki hátában egy orvlövész golyójával vonszolta magát" - írta a tudósító.

Ezzel a szedett-vedett társasággal együtt menekült el a szíriai Homszból Javier Espinosa ésmég két újságíró, a sérült Paul Conroy és Edith Bouvier. Espinosa azt írja, a sérült menekültekhez hasonlítottak járműveik is: a teherautókat golyók és repeszek lyuggatták, közülük az egyik defektes gumival zötyögött. Valamivel több mint 50 ember - köztük sok sérült - volt a csoportban, amely megpróbált kijutni a szíriai város ostromlott negyedéből, Bába Amrból.

Este kilenckor indultak, a teherautók nagy sebességgel, lekapcsolt lámpákkal hajtottak át a város kiürült, éjsötét utcáin, hogy elkerüljék az orvlövészeket. A teherautón utazást szinte nevetségesnek találta több civil, kuncogtak azon, ahogy az egyik újságíró a laptopjával védte a fejét. Erre az egyik lázadó fegyveres csendet kért.

Egy idő után le kellett tenniük a teherautót, és gyalog tovább menni, de a kormányerők meghallhatták őket, mert tüzet nyitottak. "Mindenki a földre! Orvlövészek!" - kiáltotta valaki. A csoport fedezéket próbált keresni, de a leginkább sérültek nem tudtak mást tenni, egyszerűen a földre vetették magukat - írta a tudósító. Ez azonban csak egy része volt a káosznak - tette hozzá.

"Mami, mami!" - ijedt gyerekek hívták édesanyjukat, ahogy elhaladt a csoport. A szíriai lázadók próbálták csendre inteni őket, de késő volt. Újabb tűzpárbaj alakult ki, amely szétzavarta a csoportot. Espinosa Ahmedet és Mohamedet követte, akik "hihetetlen sebességgel" futottak. Ahmed, a sérült lábú később viccelt is ezzel: "Hogy a fenébe tudtam futni, ha járni se bírok?"

Az újságíró egy ideig maga vezette a hármukból álló csoportot, mert felismerte, hogy azon az úton vannak, amelyen ő a városba jutott. Homsz egy másik negyedében néhány órára meghúzták magukat egy ismerős lázadó családnál, majd egy motorkerékpáron tovább mentek négyen.

Bár a várost 70 tank és 5000 katona támadja, a lázadók úgy tartják, Bába Amr sorsa még nem dőlt el. Szerintük a katonaság nem meri megkockáztatni, hogy a belvárosba is bemerészkedjenek.

"Azon a napon, amikor én elmenekültem Homszból, 64 lakos halt meg, miközben ugyanezt akarták tenni" - írta Espinosa. A lázadók szerint nők és gyerekek haltak meg főleg.