Ellopták Dublin védőszentjének szívét

Vágólapra másolva!
Ellopták Szent Lőrinc ereklyeként őrzött szívét a dublini Christ Church katedrálisból. A tolvajokat csak Dublin első ír érsekének szíve érdekelte, a közelben lévő aranykelyheket békén hagyták.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen tettes ellopta Szent Lőrincnek, az ír főváros, Dublin védőszentjének szívét rejtő fadobozt a város katedrálisából szombatra virradó reggel. A szív alakú doboz egy kisebb vasketrecben volt elhelyezve a Christ Church katedrálisban. A rendőrség szerint a tettesek kimondottan az 12. században élt szent ereklyéjére utaztak, a közelben található aranyozott gyertyatartókat és aranykelyheket nem bántották.

A szent szív a középkor óta vonzza a zarándokokat a templomba, a katedrális esperese szerint pénzbeli értéke elhanyagolható, de mégis felbecsülhetetlen kincs, mivel "összekapcsol minket alapító atyánkkal" - idézte a BBC. Szent Lőrinc (gaelül: Lorcán Ua Tuathail) volt Dublin első ír születésű érseke.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Chris Church katedrális

Írországban az utóbbi hónapokban több ereklyelopás is történt. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes lapjának beszámolója szerint a Dublintól északra fekvő Killesterből Szent Brigitta oltárhoz csavarozott díszes ereklyetartóját lopták el. Októberben pedig egy állítólag Jézus keresztjéből származó fadarabot vittek el a Thurles közelében fekvő Szent Kereszt apátságból. Utóbbit később a rendőrök megtalálták.