Egy nappal Vlagyimir Putyin választási győzelme után Dmitrij Medvegyev elnök elrendelte a Mihail Hodorkovszkij elleni ítélet törvényességi felülvizsgálatát.

Az orosz államfő utasítást adott a legfőbb ügyésznek, hogy vizsgálja meg, törvényes és megalapozott volt-e az ítélet Mihail Hodorkovszkij és további 31 személy ellen - közölte hétfőn a Kreml sajtóosztálya.

A hivatalos tájékoztatás szerint Dmitrij Medvegyev egy sor olyan utasítást írt alá, amelyen szerepel a Jukosz börtönben lévő vezetője, Mihail Hodorkovszkij ügyének felülvizsgálata is.

Az orosz államfő február 20-án találkozott a parlamenten kívüli pártok képviselőivel, akik arra kérték az elnököt, tekintsék át az általuk " politikai foglyoknak" tekintett személyek ügyét. Az elnök utasítása szerint április elsejéig kell felülvizsgálnia az ügyeket a legfőbb ügyésznek.

A Jukosz olajtársaság volt vezetőjét először 2005-ben ítélték el adócsalás miatt, 2010-ben pedig sikkasztásért mondták ki bűnösnek. Szerinte mindegyik tárgyalásnak politikai indítékai voltak. Hodorkovszkij leghamarabb 2016-ban szabadulhat. Hodorkovszkij egy korábbi interjúban burkoltan a legkorruptabb politikusnak is kikiáltotta Vlagyimir Putyint, aki szerinte akadályozza az elnök, Dmitrij Medvegyev reformtörekvéseit.

Az ellenzékiek február 20-án Szergej Mohnatkin ügyében is közbenjártak Medvegyev elnöknél. A férfit azért ítélte két és fél évi börtönre a bíróság, mert 2009. december 31-én a moszkvai Triumfalnaja téri tiltakozó megmozduláson ellenállást tanúsított a rendőrökkel szemben.

Hodorkovszkij ügyvédje óvatosan fogalmazott a hír hallatán, és azt mondta, hogy meg kell várni, mennyire komolyak a hatalom szándékai. Karina Moszkalenko szerint védencét törvénytelenül ítélték el, és már régen ki kellett volna engedni a börtönből.