Szíria bombázását sürgeti Obama korábbi kihívója

Vágólapra másolva!
A 2008-as választásokon Barack Obamával szemben alulmaradó John McCain szerint az amerikai elnök túlságosan puha a szíriai államfővel szemben, és a légierő minél előbbi bevetése mellett foglalt állást hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszus tagjai közül elsőként John McCain republikánus szenátor Szíria elleni légicsapásokat sürgetett hétfőn. McCain, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának rangidős republikánus tagja kijelentette, hogy Barack Obama elnök túlságosan "puha" álláspontot képvisel a saját népe ellen kegyetlenül fellépő Bassár el-Aszad szíriai államfővel szemben.

A 2008-as választást Obamával szemben elveszítő republikánus politikus korábban annak a sürgetésében is első volt, hogy az Egyesült Államok fegyverezze fel a szíriai ellenzéket. McCain a szenátusban hétfőn elmondott felszólalásában úgy vélekedett, hogy a fegyvertelen civilek lemészárlása valószínűleg háborús bűncselekmények minősül, és Szíria szomszédjai katonailag be fognak avatkozni, akár az Egyesült Államokkal, akár nélküle. McCain kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége, hogy Aszadot és követőit kikényszerítse a hatalomból.

"Ennek egyetlen realista módja a külföldi légierő bevetése. Az Egyesült Államoknak az élére kell állnia annak a nemzetközi erőfeszítésnek, amelynek célja a legfontosabb lakott települések védelme Szíriában, különösen északon, az Aszad erőire mért légicsapások által" - mondta a szenátor.

Törökországgal szövetkezne McCain

McCain februárban a CBS-nek úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államoknak - szárazföldi beavatkozás nélkül - meg kell találnia a módját annak, hogy segítse a szíriaiakat. Az általa említett lehetőségek között szerepelt az erőszak elől biztos helyre elmenekülők számára nyújtott orvosi és technikai segítség.

A szenátor hétfőn kijelentette, hogy eljött a katonai fellépés ideje, s ennek élére kell állnia az Egyesült Államoknak. Ehhez Washingtonnak szövetségeseket kell keresni az arab országok, valamint a NATO-szövetség kulcsországai között. McCain külön megemlítette Törökországot. "Az elnöknek egyértelműen ki kell jelentenie, hogy Aszadnak semmilyen körülmények között sem szabad megengedni, hogy befejezze azt, amit elkezdett" - mondta McCain.

Rámutatott, hogy az Aszad-kormány Irán "fő előretolt bázisaként szolgál" a Közel-Keleten, fegyverrel látja el a Hezbollahot Libanonban, és "elsődleges átjáróul" szolgált Irak felé a külföldi fegyvereseknek, akik az ottani háborúban több száz amerikai katonát öltek meg.

A szenátor szerint értelmetlen tovább várni az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására, mert Oroszország és Kína továbbra is meg fogja akadályozni a nemzetközi közösség Szíria elleni fellépését. Mint mondta, a szankciók nyomást gyakorolnak ugyan az Aszad-rezsim vezetőire, de annak nincs jele, hogy le akarnának mondani, vagy el akarnának menekülni az országból.