Bokáig hóban zengett a Putyin takarodj

Oroszország, Moszkva, elnökválasztás, ellenzéki tüntetés 2012.03.05-én
Vágólapra másolva!
Ha kell, akár fegyverrel is harcolnának Vlagyimir Putyin ellen azok az orosz ellenzékiek, akik hétfőn este Moszkva központjában tüntettek a szerintük elcsalt orosz elnökválasztás miatt. Volt, aki börtönt követelt Putyinnak, más megelégedett volna azzal, ha Putyin kihívójához mehet feleségül, néhány embernek pedig sikerült az unatkozó rendőrsorfallal is összeakaszkodnia. Kiharcolt letartóztatások és átfagyott talpú tüntetők - helyszíni riport Moszkvából.
Vágólapra másolva!

"Rosszija bez Putyina! (Putyin nélküli Oroszországot!)" - bömbölte több mint tízezer ember hétfő este a moszkvai Rosszija mozi előtt, sisakos rohamrendőrök és az orosz hadsereg különleges erőinek gyűrűjében. A tömegre hátulról rendőrök százainak szigorú tekintete, a hatalmas moziépületről pedig a John Carter című film óriásplakátjának otromba szörnyei meredtek. Bármilyen rémisztő is volt a közönség, az orosz ellenzék hétfőn újra megvillantotta, mekkora harag fűti a szerinte elcsalt választások miatt.

Oroszországban a vasárnap tartott elnökválasztások hivatalos eredménye szerint közel 64 százalékos támogatással nyert Vlagyimir Putyin, aki így 4 év kihagyás után újra Oroszország elnökeként tér vissza a hatalomba. A Puskin téren egymást taposó, kordonok közé szorított emberek szerint azonban a választásokat nyilvánvalóan elcsalták, és ezért az emberek hétfőn újra hangot adtak elégedetlenségüknek. A előző esti putyinista tüntetés lagymatag hangulatához képest a Puskin téren forrt a levegő, és mindenki egy emberként üvöltötte a kézenfekvő válaszokat a szónokok kézenfekvő kérdéseire. "Putyin a mi elnökünk?" "Nem, dehogy!"

Tolvaj Putyin és Putyin takarodj

Bár engedélyezték az ellenzéki tüntetést, a hatóságok hétfőn este is sikeresen megkeserítették a tüntetők életét. A szervezők eredetileg a sokkal tágasabb központi terekre akartak vonulni, de oda nem kaptak engedélyt, így kényszerültek erre a helyszínre. A teret kordonokkal vették körbe a rendőrök, és csak egy irányból, detektoros beléptető kapukon engedték be az embereket, így már az érkező tömeg is egymást taposta a keskeny járdákon. Bent aztán a többség bokáig hóba süppedt, mivel a térnek csak egy része burkolt járda, a többiről pedig senki nem takarította le a havat.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Detektoros kapun engedték be a tüntetőket (A tüntetésről készült képekért kattintson a fotóra!)

A hideg, a gyenge havazás és a hóban átfagyó lábak ellenére a lelkesedés nem lankadt: az ellenzéki pártok zászlói, kommunista, nacionalista, liberális lobogók között két-három percenként felharsant valami rigmus. A legnépszerűbb talán a "tolvaj Putyin", de versenyre kelt vele a "Putyin takarodj" és a "börtönbe Putyinnal" is. Előbbit megtámogatta egy, a színpadról szónokló neves ellenzéki újságíró, aki arról mesélt, hogy a választás napján ellátogatott egy börtönbe. "A rablók és tolvajok 90 százaléka Putyinra szavazott" - mondta. "Természetesen, mert a rablók és tolvajok tudják, hogy ki az ő vezérük."

A színpadon ezúttal egyszer sem zendült fel popzene, helyette a választási csalásokról beszéltek, és Putyint gúnyolták. Egy választási megfigyelő az általa tapasztalt körbeszavazások és hamisítások részletezése után rekedtes hangon elbődült: "Mondjátok, ez választás?". Ezrek visszhangozták: "Nem!" Aztán azon kezdtek élcelődni, hogy Putyin, "a vezér" elsírta magát a választások éjszakáján. "Nem is könny volt az, csak kicsurrant az arcából a botox".

Nem mennek a Kremlnek

Az ellenzéki tüntetés előtt internetes fórumokon sokan azzal vádolták a Putyin-ellenes aktivistákat, hogy meg akarják majd ostromolni a Kremlt, és a 2004-es ukrán narancsos forradalom mintájára felkelést készítenek elő. "Nem lesz semmi ilyesmi" - mondta a Puskin tér havában toporogva az [origo]-nak egy közgazdászhallgató, Nyikita. "Legfeljebb kis csoportok fognak a tüntetés után zavarogni, de ez nem erről szól". A fiú szerint azért tartották a tüntetést, mert nyomást kell gyakorolni a hatalomra, hogy új, szabad választásokat tartsanak. "Persze ezt ennyivel nem fogjuk elérni" - tette hozzá.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Rendőri készültség az ellenzéki tüntetés előtt (A tüntetésről készült képekért kattintson a fotóra!)

"Azért vagyunk itt, mert a választás nem volt tisztességes, a választási megfigyelők sem tudták megakadályozni a csalást" - magyarázta egy másik férfi, Dmitrij. Ő veterán tüntető, a Sztrategija 31 nevű civil szervezet tagjaként minden 31 hónapos nap utolsó napján utcára vonul a gyülekezési szabadságért. De azt mondta, az áttörésre még várni kell: "Még nem vagyunk elegen, mert bár Putyint nagyon sokan utálják, rengetegen félnek tőle, és mellé állnak, nehogy elveszítsék az állásukat". Nem mindenki engedheti meg magának, hogy elhiggye, amit a Puskin téren a tömeg skandált: "Mi zgyesz vlaszty! (A hatalom itt mi vagyunk!)"

Putyin kullancs az emberek testében

Ha pedig békés tüntetésekkel nem lehet változtatni a rendszeren, Dmitrij szerint durvább eszközökhöz kell folyamodni. "Putyin olyan, mint a kullancs, nem tudjuk csak úgy kihúzni a testünkből. Én katona voltam, szeretem a hazámat, úgyhogy ha a dolog fegyveres forradalommá fajulna, akkor is mennék, és tenném a dolgomat!" - mondta a férfi.

Ugyanezt visszhangozta az [origo]-nak több más tüntető is, köztük egy szőke egyetemista lány, aki a tüntetés alatt a tér közepén álló szökőkút káváján táncolt. "Ha háborúba torkollna, én is mennék harcolni" - mondta. "Remélem, hogy nem kerül rá sor, de az biztos, hogy békésen itt nem lesz változás". Ő azonban hozzátette, hogy a forradalom kirobbantásában sem hisz igazán, "nem lesz itt a végén semmi, csak tüntetünk, próbálkozunk".

Forrás: AFP/ANdrey Smirnov
"Az biztos, hogy békésen itt nem lesz változás" - mondta az egyik tüntető (A tüntetésről készült képekért kattintson a fotóra!)

A lány kezében fehér sálakat lobogtatott Putyin egyik kihívójának, a politikai újoncként versenybe szálló dúsgazdag oligarchának, Mihail Prohorovnak a nevével, és nem titkolta, hogy az ifjú agglegény a kedvenc elnökjelöltje. Személy szerint megelégedne azzal is, ha forradalom helyett a milliárdos Prohorov feleségül venné, vagy legalább titkárnőnek felfogadná: "neki bármilyen munkát elvégeznék" - mondta szerelmes rajongással.

Egy kis zavargás is jutott

A tüntetés szervezői hétfő estére nem terveztek ilyen forradalmat. Két óra szónoklás után összegezték mondandójukat a választási csalásokról és a hatalom törvénytelenségéről, amit a tömeg "Így van, így van!" felkiáltásokkal jutalmazott. Majd közölték, hogy mindenki békésen menjen haza, és ne dőljön be semmilyen provokációnak. Mivel hétköznap van, amúgy sem jöhetett el mindenki, de szombatra, március 10-ére majd megint nagy tömegtüntetést szerveznek.

Az emberek el is indultak, de nem bírta ki mindenki az estét a nélkül, hogy ne kapjon össze a környéken sorakozó több száz rohamrendőrrel. Amikor már minden látványosan véget ért, a tér egyik sarkában váratlanul dulakodás kezdődött: hirtelen hatalmas rendőrosztagok kocogtak el rohamtempóban a kiáltozás irányába, majd egy sarki lámpaoszlop körül kamerák és fotósok tengerében néhány kapucnis fiatalt hoztak ki a tömegből.

Forrás: AFP/Kirill Kuryavtsev
A szervezők provokációtól tartottak, több mint száz tüntetőt letartóztattak (A tüntetésről készült képekért kattintson a fotóra!)

A dulakodás egészen szürreális volt, úgy tűnt, mintha néhányan mindenáron a rendőrségi fogdában akarták volna végezni a hétfő estét. A rendőrök felsorakoztak, és egy ideig tétlenül nézték az eseményeket. Tüntetők már alig maradtak a téren, hiszen az hivatalosan véget ért, de még több tucat videostáb várta, hogy történjen valami: ahogy valaki hirtelen mozdulatot tett vagy sikoltott, mindenki egyből körülötte kezdett nyújtózkodni. Az egy ideig türelmesen álló rendőrsorfal végül a sarki kavarodásban megragadott néhány grabancot, és elráncigálta őket a rendőrautók között, miközben egy lendülettel az [origo] tudósítóját is fél méterrel odébb taszították.

Tudósítónk négy letartóztatást látott, de a BBC szerint a vasárnapi orosz tüntetéseken összesen legalább 120 embert vettek őrizetbe, köztük a tüntetések szervezőinek egy részét is (a letartóztatások közül 50 egy másik, nem engedélyezett moszkvai tüntetésen történt). Mikor a rendőrök a Puskin téren megunták az akcióra váró újságírókat és a pár tucat embert, akik akadályozták a hatsávos út újranyitását, láncba rendeződtek, és mindenkit letereltek a metróaluljárókba.

A teret elhagyni nem hajlandó emberek és többszöri felszólításra sem távozó emberek közé késő éjjel könnygázgránátokat is kilőttek. Egy orosz, aki látta a gránátokat, az [origo]-nak azt mondta, hogy elképesztő volt a helyzet, és egy ideig a tömeg a téren kergetőzött a rendőrökkel. Az [origo] tudósítója, akit a tömeggel együtt a metróba tereltek a rendőrök, ugyanakkor csak végtelen unalmat látott az embereket hangosbeszélőn hazatérésre kérlelő rendőrök arcán, akik - úgy tűnt - nem értették, hogy miért nem mehetnek már ők is haza.