WikiLeaks: Halálos beteg a török miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Egy a Stratfor amerikai biztonságpolitikai cég levelezéséből származó információ szerint halálos beteg a török miniszterelnök - közölte a WikiLeaks kedden. A Recep Tayyip Erdogan rákjáról szóló hírt török források cáfolták.
Vágólapra másolva!

Végső szakaszban lévő rákbetegségben szenved a török miniszterelnök egy, a WikiLeaks kiszivárogtató portál által közzétett elektronikus levél szerint. A hírt török források azonnal cáfolta. A WikiLeaks anyagát címoldalán közölte kedden a Taraf című török napilap. Eszerint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vastagbélrákban betegedett meg, és állítólag mindössze két éve van még hátra. Erdogant kétszer is megműtötték, az első műtétet tavaly novemberben, a másodikat az elmúlt hónapban hajtották végre. Az orvosok a kilátásokat kedvezőtleneknek tartják, és a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott anyag szerint mintegy két évet jósoltak a miniszterelnöknek.

Az elmúlt években a több százezer amerikai diplomáciai irat közzététele nyomán ismerté vált kiszivárogtató portál Erdogan állítólagos betegségére vonatkozóan a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet egyik e-mailjét közölte. A szóban forgó e-mail az elmúlt év decemberéből származik, a levelezés az intézet két munkatársa között zajlott. A geopolitikai elemzéseket végző Stratfor elektronikus leveleit a közelmúltban számítógépes kalózok tulajdonították el, és azok - több mint ötmillió küldemény - így kerültek a WikiLeaks birtokába.

Az tény, hogy a török miniszterelnök nemrégiben kétszer is műtéten esett át. Ugyanakkor a rákbetegségről szóló hírt több forrás is cáfolta. Így cáfolatot tett közzé az a forrás, akire a Stratfor e-mailje hivatkozik (egy bizonyos Demir, aki Erdogan energiapolitikai tanácsadója volt.) Demir az üzenetben foglaltakat hazugságnak nevezte. Hasonlóan "merő hazugságról" beszélt a Taraf című lapnak nyilatkozva az a vezető sebész is, aki egy orvoscsoport élén Erdogan műtétjét vezette. Egy másik orvos ugyancsak megerősítette, hogy a kormányfőt megműtötték, de cáfolta, hogy Erdogan rákban betegedett volna meg. A WikiLeaks kiszivárogtatásában foglaltakat spekulációnak minősítette a török miniszterelnök egyik munkatársa is. "A kormányfő egészségi állapota kiváló" - jelentette ki.