Gyanús műholdfelvételek egy iráni katonai létesítményről

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői szerint nukleáris fegyverkísérleteket hajthattak végre a létesítményben.
Vágólapra másolva!

Egy iráni katonai létesítményről készített műholdfelvételekből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői arra következtettek, hogy a létesítményben nukleáris fegyverkísérletet hajthattak végre. A bécsi székhelyű ügynökség diplomatái az AP amerikai hírügynökségnek azt mondták, hogy a felvételeken teherautók és földgyaluk láthatók, amelyek minden valószínűség szerint egy kísérlet radioaktív nyomait igyekeztek eltüntetni. A NAÜ két diplomatája szerint egy, a nukleáris robbantás beindításához szükséges neutrondetonátorral hajthattak végre kísérletet a Teherán közelében, Parcsinban lévő katonai létesítményben.

Egy harmadik diplomata mindezt nem erősítette meg, de jelezte, hogy az említett neutrondetonátor csakis nukleáris fegyver kifejlesztésére utalhat.

A nemzetközi közösség hosszú idő óta gyanakszik arra, hogy Irán katonai célú nukleáris programot folytat, amit Teherán tagad. Februárban Teheránban járt a NAÜ küldöttsége, és a vitatott atomprogramról folytatott tárgyalásokat. A küldöttség ellenőrizni kívánta a parcsini katonai létesítményt is, ezt azonban az iráni hatóságok elutasították. Az ISNA iráni hírügynökség a napokban ugyanakkor azt jelentette, hogy a jövőben készek beengedni a NAÜ ellenőreit a parcsini létesítménybe.

Bécsi értesülések szerint a szóban forgó műholdfelvételek a napokban készültek, és az illetékesek jelenleg értékelik őket. Az AP hírügynökség szerint az említett diplomaták az ügynökség mellé akkreditált nukleáris szakértők.

Barack Obama amerikai elnök a héten az izraeli miniszterelnökkel való találkozója után arról beszélt, hogy ha Irán nem megfelelő célokra használja a birtokában lévő atomot, akkor az Egyesült Államok minden lehetséges válaszlehetőséget figyelembe fog venni.