Kínkeservesen megy előre Mitt Romney

USA, Iowa, Mitt Romney
Vágólapra másolva!
Nem hozott áttörést a szuperkedd az amerikai elnökválasztási küzdelemben. Az eddig is fő esélyesnek tartott Mitt Romney szerepelt ugyan a legjobban, de keményen megszorongatták a legfontosabb csatatéren, Ohio államban. Így az előválasztási küzdelem még folytatódik, és csak később fog egyértelműen eldőlni, hogy ki lesz ősszel Barack Obama kihívója.
Vágólapra másolva!

Egyszerre tíz államban tartottak kedden szavazásokat annak az előválasztási küzdelemnek a részeként, amelynek során eldől, hogy ki lesz a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben. A helyszínek közül a legfontosabb Ohio állam volt, ahol rendkívül szoros verseny alakult ki az előválasztási harcban eddig legerősebbnek tűnő Mitt Romney és legfőbb riválisa, Rick Santorum között. Végül szinte az összes szavazat beérkezése után a CNN Romneyt hirdette ki győztesnek, aki a voksok 38 százalékát kapta meg, míg Santorum 37 százalékkal végzett mögötte.

Ohio azért számít kiemelten fontos helyszínnek, mert az elnökválasztáson kitüntetett szerepe van. Egyike azon kevés államnak, amelyek nem sorolhatók be egyik párthoz sem, így a választásokon rendszerint sok múlik azon, hogy épp melyik jelöltet támogatja az állam lakóinak többsége.

Az egyszerre sok helyszínen zajló szavazások miatt szuperkeddnek hívták ezt a fordulót, amelyben Ohiótól eltekintve is az egykori kormányzó és üzletember Romney szerepelt a legjobban: győzött az egykor általa kormányzott Massachusetts államban, valamint Virginiában, Vermontban és Idahóban. Rick Santorum korábbi szenátor is tudott azonban nyerni három államban: Észak-Dakotában, Oklahomában és Tennesseeben.

Forrás: AFP
Mitt Romney

Rajtuk kívül még két jelölt van versenyben, Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök és Ron Paul kongresszusi képviselő. Gingrich a várakozásoknak megfelelően győzött saját államában, Georgiában, és így a kampánya minden bizonnyal folytatódni fog az utóbbi hetek gyengélkedése után. Gingrich a szimpatizánsokhoz intézett beszédében felidézte, hogy őt korábban már többször leírták, de kétszer is talpra tudott állni, és szerinte megint eljön ennek az ideje. Ron Paul képviselőnek nem sikerült nyernie, így ő az egyetlen a mezőnyben, akinek továbbra sincs egyetlen előválasztási győzelme sem. Magyar idő szerint csak a kora délelőtti órákban derült ki, hogy az alaszkai jelöltállító gyűlést is Mitt Romney nyerte.

Hivatalosan a republikánusok augusztusi gyűlésén döntik el az ott megjelenő küldöttek, hogy ki lesz a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, legalább 1144 küldött támogatására van szükség, és ezeknek a megszerzése a tétje az előválasztási küzdelemnek. A korábbi elnökválasztási kampányokra általában az volt a jellemző, hogy mindig akadt egy-egy politikus, aki kiemelkedett a többiek közül, és az első néhány forduló után csak ő maradt állva, így lényegében meg is szerezte a jelöltséget. Most azonban más a helyzet, több mint két hónap telt el az előválasztások kezdete óta, és még most is kiélezett a küzdelem.

A verseny elhúzódásának elsősorban az az oka, hogy egyik lehetséges jelöltnek sem sikerült felsorakoztatnia maga mögött a republikánus szavazókat. Mitt Romneyt korábbi liberális álláspontjai miatt sokan megbízhatatlannak tartják, Rick Santorum esetében viszont a választók egy jelentős része attól tart, hogy keményvonalas konzervatívként és kultúrharcosként (például az abortusz totális tiltása melletti kiállásával) nem lesz esélye a független szavazók megnyerésére, és így esélytelen lesz Barack Obamával szemben.

Forrás: AFP
Rick Santorum

Másrészt az előválasztási szabályok is közrejátszanak abban, hogy elhúzódik a küzdelem. A legtöbb államban ugyanis a leadott szavazatok arányában osztják el a küldötteket, így az egyes fordulók után a győztes nem feltétlenül tud elhúzni a többiek elől. Eddig 21 államban voltak szavazások, és egyelőre Mitt Romney vezet: a legfrissebb eredményeket is figyelembe véve 386 delegáltja van, míg Santorumnak 156. Gingrich eközben 85 küldött támogatásával számolhat, Paul pedig mindössze 40-nel.

Romneyt erősítette az utóbbi hetekben az is, hogy több ismert republikánus politikus is nyíltan a támogatásáról biztosította. Közülük is a legfontosabb talán Eric Cantor, a képviselőházi republikánusok vezetője, aki a legkeményebb konzervatív politikusok között tartanak számon, így támogatása jól jöhet azoknak a konzervatív szavazóknak a megnyerésében, akik kétkedve tekintenek Romneyra. A személyét övező további bizonytalanságokra utal azonban többek között az is, hogy Virginia államban annak ellenére csak mintegy 60 százalékát kapta voksoknak, hogy egyedüli ellenfele az eddig leggyengébben szereplő Ron Paul volt (Santorum és Gingrich regisztrációs hiányosságok miatt nem szerepelt a szavazólapon).

Romney már csak azért sem dőlhet hátra, mert egyelőre a többi lehetséges jelölt semmi jelét nem adta annak, hogy ki akarna szállni a versenyből. Rick Santorum begyűjtött néhány értékes győzelmet a szuperkedden, és sikerült megszorongatnia a nála jóval biztosabb anyagi háttérrel rendelkező és a kampányban meghatározó szerepet játszó tévéhirdetésekre sokkal többet költő Romneyt a legfontosabb csatatérnek számító Ohióban. Ez további erőt adhat neki a folytatáshoz, így minden bizonnyal még tovább húzódik a küzdelem a lehetséges jelöltek között.

Részletek a szuperkedd történéseiről az éjszakai percről percre tudósításban.