Sokkolta a homszi pusztítás az ENSZ egyik vezetőjét

Vágólapra másolva!
Jelentős a puszítás - mondta Valerie Amos, az ENSZ humanitárius vezetője, aki 45 percet töltött a szíriai kormány által ostromlott Homsz egyik kerületében.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ humanitárius vezetője, Valerie Amos azt mondta: sokkolta az a pusztítás, amelynek szemtanúja volt a Homsz külvárosába, Bába Amrba érkezésekor - írja a brit Guardian online kiadása. Amos, aki 45 percet töltött a városrészben, azután beszélt erről, hogy csütörtökön találkozott a szíriai kormány minisztereivel.

"A pusztítás jelentős. Homsz egyes részei teljesen elpusztultak, és aggodalommal tölt el, vajon mi történhetett azokkal az emberekkel akik itt éltek" - fogalmazott.

Amos az első nemzetközi vezető, aki Bába Amrba látogat, mióta a szíriai kormány támadást indított ellenfelei ellen. A lázadók egy hete menekültek el a szíriai városból, miután közel egy hónapig bombázták őket a kormány erői.

Elítélte Szíriát az egy éve tartó népfelkelés kegyetlen elnyomásáért csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor nem tett eleget több nyugati, illetve arab ország arra irányuló követelésének, hogy Damaszkuszt zárják ki az UNESCO emberi jogi bizottságából.