Kiakadtak az olaszok a sikertelen brit túszmentés miatt

Vágólapra másolva!
Olaszország "órákon belül" magyarázatot kér Nagy-Britanniától arról, hogy miért nem kapott értesítést a csütörtöki nigériai túszszabadítási akcióról - mondta Giulio Terzi olasz külügyminiszter pénteken a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán olvasható beszámoló szerint.
Vágólapra másolva!

Iszlamista fegyveresek még tavaly májusban ejtettek foglyul Nigéria északnyugati részén egy brit és egy olasz állampolgárt. Csütörtökön a nigériai biztonsági erők egy brit különleges alakulattal közösen megrohamozták a felfedezett rejtekhelyüket, ahol a két túszt holtan találták. Egyelőre nem tudni, hogy a fegyveresek korábban ölték meg őket, vagy a tűzharcnak estek áldozatul.

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök szerint "megmagyarázhatatlan", hogy a britek miért nem értesítették előre a támadásról az olasz kormányt. Azt mondta, "politikai és diplomáciai szinten" is tisztázni kell a történteket.

A BBC által idézett brit illetékesek szerint viszont nagyon is megmagyarázható, miért csak az akció elindulásakor tájékoztatták olasz kollégáikat. Olyan információhoz jutottak ugyanis, hogy a fegyveresek a túszokat máshová akarják szállítani, és félő volt, hogy a kivégzésükre készülnek. Ezért nagyon gyorsan kellett cselekedni - magyarázta Philip Hammond védelmi miniszter. David Cameron brit miniszterelnök egyik szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nigériaiak vezették a műveletet, a brit katonák csak támogatták azt.

Hogy a túszejtők melyik szervezethez tartoznak, egyelőre nem világos. Nigériában a Boko Haram nevű iszlamista milícia követi el a legtöbb merényletet, de ezúttal közölte, hogy nincs köze a túszejtéshez.