Harckocsikkal lőtték Homsz városát

Vágólapra másolva!
Harckocsikkal lőtték pénteken a szíriai Homszt a kormányerők, hogy így vegyék elejét a pénteki ima utánra tervezett utcai megmozdulásokat.
Vágólapra másolva!

Kilenc ember halt meg pénteken Homszban a szíriai kormányerők támadásában egy nappal az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja, Kofi Annan Damaszkuszba érkezése előtt - közölték aktivisták. A beszámolók szerint harckocsikkal lőtték a nyugat-szíriai város ellenzékinek tartott kerületeit, hogy így vegyék elejét a pénteki ima utánra tervezett utcai megmozdulásoknak. Az aktivisták elmondták azt is, hogy országszerte tüntetések lesznek a biztonsági erők által levert és mintegy 30 ember életét kioltó 2004-es északkelet-szíriai kurd felkelés közelgő évfordulója alkalmából.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár szombaton érkezik a szíriai fővárosba, ahol találkozik Bassár el-Aszad elnökkel. Mint mondta, reális javaslatokkal fog előállni a konfliktus rendezésével kapcsolatban. Csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja arról számolt be, hogy aktivisták szerint Homszban "újabb mészárlás" történt, az utóbbi napokban a külvárosban néhány család több tucatnyi tagjával végeztek a kormányhoz hű csapatok.

Az ENSZ becslése szerint a 300 ezer tagot számláló szíriai kormányerők az egy éve tartó népfelkelés elleni erőszakos fellépés során eddig már több mint 7500 ember halálát okozták. Az aktivisták szerint csak pénteken kilenc ember vesztette életét a harcokban Homszban, és 16 egész Szíriában. A török média jelentése szerint három-négy magasrangú szíriai katona hagyta el Szíriát, és szökött át Törökországba.